Staatssecretaris Dijkhoff en premier Rutte arriveren bij het Ministerie van Algemene Zaken
NOS Nieuws

VVD en PvdA akkoord met sobere asielopvang

De VVD-fractie en de PvdA-fractie zijn akkoord gegaan met het plan van de top van de regeringspartijen over de opvang van illegale vreemdelingen. Ze hebben er rond 20.00 uur mee ingestemd.

"De VVD-fractie is tevreden met wat er voorligt", aldus VVD-fractievoorzitter Zijlstra. "Ik vind dat er een prima resultaat ligt". Voor aanvang van zijn vergadering zei Samsom al dat hij vond dat er "iets moois ligt". "Het is een goed compromis waar beide partijen goed mee verder kunnen."

Laatste overleg

De contouren van het plan worden steeds duidelijker. De huidige plekken bed-bad-brood-voorzieningen gaan sluiten. Vreemdelingen die weigeren mee te werken, hebben geen recht op opvang.

Wel komt er een soort nieuwe opvang - een dependance van het huidige uitzetcentrum Ter Apel - voor uitgeprocedeerde asielzoekers die wel mee willen werken aan hun terugkeer.

Deze dependances van Ter Apel komen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Op deze plekken wordt gekeken of iemand bereidheid toont om terug te keren naar zijn land.

Als die bereidheid er is, vertrekt de persoon naar de vrijheidsbeperkende locatie (VBL) in Ter Apel, waar alles in gereedheid wordt gebracht om Nederland te verlaten. Als ze niet meewerken, worden ze op straat gezet.

Het plan houdt in dat de versoberde opvang nog maar op zes locaties mag gebeuren.

uitleg akkoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl