WikiLeaks geeft vitale locaties VS

Aangepast

WikiLeaks heeft een wereldwijde lijst gepubliceerd met locaties die de Verenigde Staten van vitaal belang vinden. Op de lijst staan plaatsen en installaties die de Amerikaanse economie of veiligheid kunnen schaden als ze uitgeschakeld worden.

De lange lijst is opgesteld door alle Amerikaanse ambassades. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg hen in februari vorig jaar om alle installaties op te sommen waarvan het verlies gevaarlijk kan zijn voor de openbare gezondheid en de economische of nationale veiligheid van de VS.

Drie keer Nederland

Er staan onder meer havens op, natuurlijke hulpbronnen zoals een cobaltmijn in Congo en bedrijven, waaronder een bedrijf dat kernonderzeeƫrs bouwt in Schotland en een insulinefabriek in Denemarken.

Op de gelekte lijst van vitale Amerikaanse installaties staan drie Nederlandse locaties: de Rotterdamse haven en de plaatsen in Katwijk en Beverwijk waar transatlantische kabels aan land komen.

'Crimineel'

De BBC noemt het "misschien wel het meest controversiƫle document dat tot nu toe op WikiLeaks is geplaatst". Critici noemen het niet minder dan een verlanglijstje voor terroristen, die nu precies weten waar de VS waarde aan hecht.

Hoewel er bij veel van de genoemde plekken geen adressen genoemd worden, zijn die online vaak makkelijk te achterhalen. Omdat het ook om civiele installaties gaat, zijn die vaak minimaal beschermd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken meent dat "dit precies het soort informatie is dat terroristen willen". "WikiLeaks is ronduit onverantwoord bezig. Het grenst aan het criminele", zegt minister Rifkind.

STER Reclame