Afzettingen bij de ingang van de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar het MH17-identificatieteam werkt
NOS Nieuws

Van der Steur: optreden MH17-expert onsmakelijk

Minister Van der Steur noemt het optreden van forensisch anatoom George Maat "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Maat heeft bij een vrij toegankelijke lezing foto's getoond van de resten van slachtoffers en daarbij informatie gegeven, die achteraf ook nog eens onjuist is gebleken.

De minister laat in reactie op berichtgeving van RTL Nieuws uitzoeken wat er precies is gebeurd. Morgenavond staat een debat in de Kamer gepland over de MH17, Van der Steur zal dan meer informatie geven.

Pertinent onjuist

De kans is groot dat George Maat uit het MH17-identificatieteam wordt gezet. Dat heeft woordvoerder Thomas Aling van de landelijke eenheid van de politie laten doorschemeren. Maat wordt voorlopig niet ingezet bij de identificatie. Het wordt Maat vooral kwalijk genomen dat hij onjuistheden heeft verteld over zaken die buiten zijn vakgebied vallen, zegt Aling, die spreekt van een "grote blunder" en een "uitglijder".

Maat, die als externe deskundige is ingehuurd door het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van de politie, gaf deze maand een lezing voor een studievereniging in Maastricht. Daar gaf hij de foto's vrij en sprak hij over het strafrechtelijk onderzoek naar de MH17.

Aling zegt dat Maat buiten zijn boekje is gegaan. Het staat hem vrij om een lezing te geven en als hij alleen voor vakgenoten spreekt mag hij ook foto's laten zien, mits de slachtoffers onherkenbaar zijn, zegt Aling. "Maar hij heeft ook uitspraken gedaan over het strafrechtelijk onderzoek die pertinent onjuist zijn, speculaties en aannames."

Mondkapje

Maat zei in Maastricht onder meer dat de stoffelijke resten in de buurt van elkaar zijn gevonden. Ook vertelde hij over een tweede slachtoffer dat een mondkapje zou hebben gedragen. Beide uitspraken zijn niet juist, benadrukt Aling. In oktober zei toenmalig minister Timmermans ook dat een slachtoffer een mondkapje om had; een dag later bood hij daarvoor zijn excuses aan de nabestaanden aan.

Aling zegt dat Maat er zelf ook achter is dat hij in de fout is gegaan. Of hij nog kan blijven werken voor het identificatieteam dat zich bezighoudt met de identificatie van de slachtoffers betwijfelt hij: "Met de gegevens die we nu hebben, wordt het lastig voor hem om nog terug te keren in de functie die hij had bij het LTFO."

Nabestaanden van de slachtoffers zijn vanmiddag door het ministerie van Veiligheid en Justitie op de hoogte gebracht van de lezing. Daarbij is gezegd dat we het erg betreuren, zegt Aling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl