Grootbanken verliezen niet alleen gewone particuliere klanten ANP

Onvrede over de beloningscultuur bij banken leeft ook bij bedrijven en vermogende particulieren. Het zijn niet alleen kleine klanten die overstappen. Dat zegt oud-bankier Peter van der Slikke.

Van der Slikke werkte tientallen jaren voor de banken ABN Amro en Van Lanschot. Hij schreef het boek Ontmaskerd, hoe de financiële wereld echt werkt en startte in 2007 het bedrijf topcapital, dat vermogens beheert voor vermogende particulieren.

Ook bedrijven en vermogende particulieren stappen over.

De grote banken geven nauwelijks informatie over het aantal klanten dat vertrekt. Maar kleinere banken als Triodos en ASN melden een hoge instroom van overstappers.

Volgens Van der Slikke zetten ook bedrijven en rijke klanten die stap. "Ik hoor in mijn omgeving dat veel vermogensbeheerders nu heel hard groeien. Ze krijgen twee, drie, vier, vijf nieuwe klanten per week. En die komen allemaal bij de grote banken vandaan."

De oud-bankier zegt dat het vertrek van een kleine klant met een betaalrekening en een kleine hypotheek een grote bank geen pijn doet. "Maar als er een vermogende particulier weggaat met een paar miljoen, dan loopt er gewoon 15-, 20-, 30.000 euro aan omzet de deur uit. Dat zijn de klanten waar een bank op drijft. En dat gaat de bank hard raken."

STER reclame