Een uitgeprocedeerde asielzoeker in een gekraakt pand in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Amnesty: coalitie schendt met akkoord verdragen

Amnesty International wijst het akkoord dat VVD en PvdA hebben gesloten over de opvang van afgewezen asielzoekers af. Volgens de mensenrechtenorganisatie handelt het kabinet in strijd met internationale verdragen door alleen tijdelijk en onder voorwaarden opvang te bieden.

Toegang tot voedsel, water, kleding en een veilige plek om te slapen zijn "minimumvereisten om te kunnen overleven die niet afhankelijk mogen worden gesteld van voorwaarden, zoals bijvoorbeeld meewerken aan een terugkeer", schrijft Amnesty in een verklaring.

"Door mensen eventueel toch weer op straat te zetten zijn we weer terug bij af, zowel juridisch als praktisch", stelt Amnesty.

"Geen stap verder"

Ook advocaat Pim Fischer, die namens de Protestantse Kerk in Nederland de zaak aanhangig maakte in Europa, reageert kritisch. De afspraken die de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben gemaakt over uitgeprocedeerde asielzoekers lossen niets op, zegt Fischer.

De advocaat zegt dat er al opvang is geregeld voor asielzoekers op voorwaarde dat ze meewerken aan hun uitzetting. Hij hoopt dat de Tweede Kamer niet akkoord gaat met de nieuwe afspraken. "In dat geval zijn we geen stap verder."

Volgens Fischer heeft het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) eind vorig jaar een duidelijke uitspraak gedaan, die voorschrijft dat je geen voorwaarden mag stellen aan hulp. "Dus je mag niet zeggen: we geven je eten als je meewerkt aan je uitzetting." Ook VN-mensenrechtenrapporteur Philip Alston was daar volgens Fischer "glashelder" over.

"Typisch"

Actiegroep We Are Here, die zich inzet voor een groep afgewezen asielzoekers in Amsterdam, zegt ook dat het akkoord niets oplost. Een woordvoerder wijst erop dat veel asielzoekers niet terug kunnen naar hun land van herkomst, omdat bijvoorbeeld ambassades niet meewerken. "De voorgestelde 'sobere' en kortdurende opvang lost deze problematiek niet op", concludeert de actiegroep.

We Are Here noemt het akkoord tussen VVD en PvdA "een typisch product van partijen die de ogen sluiten voor de realiteit van de asielpraktijk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl