De bed-bad-broodopvang in Den Haag

Bed-bad-en-broodopvang nog maar op zes locaties

VVD en PvdA zijn het erover eens dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegale vreemdelingen alleen nog mag in de vijf grote steden en in Ter Apel. Dit is onderdeel van het akkoord tussen de twee regeringspartijen.

De fracties van de PvdA en de VVD zijn zojuist akkoord gegaan met het plan. "Ik denk dat er iets moois ligt", zegt PvdA-leider Samsom. "Het is iets waar beide partijen goed verder mee kunnen."

Zonder vergunning

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel krijgen nieuwe locaties voor minimale opvang, de zogenoemde bed-bad-en-broodopvang. De asielzoekers zonder papieren kunnen hier een "beperkt aantal weken" blijven. Hoelang de termijn wordt, bepalen de gemeenten en kan van persoon tot persoon verschillen.

Deze noodopvang wordt betaald door het Rijk. Doel is het in kaart brengen van de mensen die in Nederland zijn zonder vergunning. Zij moeten worden doorverwezen naar uitzetcentra.

Nu bieden zo'n 25 gemeenten onderdak en eten aan asielzoekers zonder papieren.

De opvang in Ter Apel voor mensen die wachten op een uitspraak over hun asielaanvraag of die meewerken aan hun terugkeer, blijft bestaan zoals hij is.

Samsom: ik denk dat er iets moois ligt
Bed-bad-en-brood in vijf gemeenten

Grote steden

Gisteravond hebben vice-premier Asscher en Zijlstra de burgemeesters van de grote steden bijgepraat. Onder leiding van premier Rutte was er vanochtend weer overleg, deze keer op het ministerie van Financiën. De besprekingen gaan vanavond verder.

De coalitie onderhandelt al een week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Directe aanleiding is een besluit (.pdf) van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, dat tot veel discussie heeft geleid.

De burgemeesters willen nog geen reactie geven tot het akkoord officieel is.

Voor de VVD is het vrijblijvende er af

Xander van der Wulp, politiek verslaggever

Volgens politiek verslaggever Xander van der Wulp zit er voor beide partijen iets in. Voor de VVD is het belangrijk dat er minder opvang is. "Veel steden moeten stoppen met hun opvang. Uitgeprocedeerde asielzoekers komen ook beter in zicht en moeten echt meewerken aan hun terugkeer", aldus Van der Wulp. "Het vrijblijvende is er af".

Voor de PvdA is de opvang voor deze groep toch geregeld. "Voor de PvdA was het een hele belangrijke eis dat er in ieder geval een basale opvang bleef en die is er straks nog."

De top van de VVD en PvdA komt om 21.00 uur nog bij elkaar en hoopt het definitieve plan rond 22.00 uur te presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl