Een inspectie van het Afghaanse leger, gisteren na een aanslag in Kunduz EPA

Anderhalf jaar na het vertrek van Duitse militairen vreest de vice-gouverneur van de Afghaanse provincie Kunduz voor de verovering van de provincie door de Taliban. Vice-gouverneur Danishi heeft tegen het Duitse persbureau DPA gezegd dat de toestand in Kunduz sinds 2002, kort na de Amerikaanse invasie in Afghanistan, niet zo slecht is geweest.

Danishi zegt dat de Taliban sterker zijn geworden. Ze zullen de hele provincie veroveren als we niet meer steun krijgen van de regering in Kabul, zo citeert DPA hem. 

Nederlandse militairen verzorgden tussen 2011 en 2013 een trainingsmissie in Kunduz. Hun rol werd overgenomen door Duitse militairen, die daar eind 2013 vertrokken.

Voorjaarsoffensief

In een e-mail aan buitenlandse media hebben de Taliban hun jaarlijkse voorjaarsoffensief in Afghanistan aangekondigd. De voortzetting van de jihad heeft de codenaam 'Vastberadenheid' gekregen. De aanvallen zullen vrijdag voor zonsopkomst beginnen, staat in de verklaring.

De hoofddoelen van de Taliban zijn "de buitenlandse bezetters", ambassades, "leden van het Afghaanse handlangers-regime" en de Afghaanse strijdkrachten. De Taliban dreigen opnieuw met zelfmoordaanslagen die in sommige gevallen worden uitgevoerd door jihadisten in het leger zelf.

In de verklaring staat een oproep aan alle medewerkers van de regering om de kant van de Taliban te kiezen. Wie de vijand verlaat, zal vrede kennen, beloven de Taliban.

Loze belofte

De Taliban verzekeren dat ze geen aanslagen zullen plegen op burgers, scholen, ziekenhuizen en openbare ruimtes, maar in het verleden bleek dat steeds een loze belofte.

De Taliban zullen dit voorjaar na het vertrek van de buitenlandse troepen op het slagveld alleen Afghaanse troepen tegenover zich vinden. In het land zijn nog een beperkt aantal Amerikaanse en NAVO-militairen die het Afghaanse leger opleiden, adviseren en assisteren in de strijd met de opstandelingen. 

STER reclame