Jemenitische militairen in de zuidelijke stad Aden AFP

De beslissing van Saudi-Arabië om te stoppen met bombarderen in Jemen betekent allerminst dat het conflict is opgelost. Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn willen de Saudi's vooral gezichtsverlies voorkomen.

"Saudi-Arabië zegt dat het alle militaire doelen heeft bereikt", zegt Van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar het enige doel dat is bereikt, is dat de Houthi-rebellen geen bedreiging meer vormen voor Saudi-Arabië zelf. De oorspronkelijke doelen, zoals het ontwapenen van de rebellen en deze te verdrijven uit de hoofdstad Sanaa, zijn niet bereikt."

De Saudische bombardementen hebben niets opgeleverd, behalve veel slachtoffers.

Correspondent Sander van Hoorn

"Saudi-Arabië heeft helemaal geen zin om ook nog grondtroepen in te moeten zetten in Jemen", zegt Van Hoorn. "Daarom heeft het zijn doelen nu bijgesteld, zodat het zonder gezichtsverlies weg kan uit Jemen. Deze bombardementen hebben niets opgeleverd, behalve veel slachtoffers."

"Het meest illustratief is nog wel de toespraak van de Jemenitische president Hadi van gisteren. Hij speechte vanuit de Saudische hoofdstad Riyad, omdat hij is gevlucht uit zijn eigen hoofdstad Sanaa. Daar is het nog steeds niet veilig en dat zegt veel", zegt Van Hoorn. 

Regionaal conflict

Het probleem met de Houthi-rebellen is volgens Van Hoorn alleen maar groter geworden sinds de bombardementen van Saudi-Arabië. "De Saudi's hebben zich er nu in gemengd en die zeggen weer dat Iran erbij betrokken is. Nu lijkt het weer een regionaal conflict te worden en dat los je heel lastig op."

Een oplossing zal nu door de Jemenieten zelf gevonden worden, zegt Van Hoorn. "De rebellen en de regering zullen met elkaar om de tafel moeten. De leider van de Houthi's heeft gezegd dat hij vertrouwen heeft in de onderhandelingen, dus daaruit leid ik af dat er een oplossing bereikt kan worden."

STER reclame