Advocaten dagen Staat om afluisteren AIVD

Martin Cathrae / Flickr / CC / by-sa

Advocaten spannen een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat omdat ze worden afgeluisterd door de AIVD. De zaak wordt ingediend door de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en het advocatenkantoor Prakken d'Oliveira.

Eind vorig jaar kwam Prakken d'Oliveira erachter dat de inlichtingendienst advocaten van het kantoor sinds 2003 afluistert. Het kantoor staat veel verdachten bij die interessant zijn voor de AIVD, zoals Volkert van der Graaf en leden van de Hofstadgroep.

"Het is natuurlijk erg vervelend voor onze cliënten dat ze weten dat de staat meekijkt wanneer zij bellen of e-mailen", zegt advocaat Michiel Pestman. "Wij vinden dan ook dat er niet mag worden afgeluisterd, tenzij de rechter dat goedkeurt."

Wij zijn heel bescheiden in onze eis, maar zelfs daar wil de minister niet aan voldoen."

Advocaat Michiel Pestman van Prakken d'Oliveira

Advocaten mogen alleen bij hoge uitzondering worden afgeluisterd. Toezichthouder CTIVD heeft in het geval van Prakken d'Oliveira vastgesteld dat het tappen in sommige gevallen onterecht was.

Minister Plasterk heeft dat in een brief aan het kantoor laten weten, maar uit de brief blijkt niet dat de AIVD met het afluisteren is gestopt. Daarom spannen de advocaten nu een proces aan.

Pestman vindt het vreemd dat Plasterk geen toezeggingen doet. "Wij zijn heel bescheiden in onze eis, maar zelfs daar wil de minister niet aan voldoen."

Treurig

"Het is treurig dat Plasterk niet zelf tot het inzicht komt dat dit niet kan", zegt Pestman. De minister kan gewoon een einde maken aan deze situatie, dat is niet zo moeilijk. Nu kunnen wij niet anders dan de rechter vragen onmiddellijk te stoppen met ons af te luisteren."

STER Reclame