NOS Nieuws

Saudi-Arabië begint 'nieuwe fase' in Jemen

'Het einde van de militaire operatie'

Saudi-Arabië heeft de bombardementscampagne 'Vastbesloten Storm' in Jemen voor beëindigd verklaard. De militaire doelen van die campagne zijn bereikt, zegt de regering in Riyad. Tegelijkertijd begint een nieuwe operatie in Jemen, die de naam 'Herstel van Hoop' krijgt.

Daarbij gaat het volgens het Saudische ministerie van Defensie om het regelen van evacuaties in Jemen, het voorkomen van terreinwinst van de Houthi's en de bescherming van burgers.

Koning Salman

Eerder vandaag maakte de Saudische koning Salman bekend dat hij de Nationale Garde in zijn land opdracht heeft gegeven deel te nemen aan de strijd in het buurland Jemen. De nationale garde staat onder rechtstreeks bevel van het Saudische koningshuis. De gardisten staan al aan de grens opgesteld. Een invasie wordt echter onwaarschijnlijk geacht.

Bijna een maand heeft de Saudische luchtmacht doelen in Jemen gebombardeerd. De Saudi's kwamen in actie naar aanleiding van de opmars van Houthi-rebellen in Jemen. Die hadden de macht in de hoofdstad Sanaa al maanden geleden overgenomen en stonden op het punt ook de zuidelijke havenstad Aden in te nemen.

Bij de bombardementen zijn honderden doden gevallen. Vandaag melden artsen in Jemen veertig doden bij twee aanvallen. Gisteren vielen zeker twintig doden bij Saudische luchtaanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl