NOS / Jeroen Wielaert
NOS Nieuws

Stedelijk Museum Schiedam wil overleven met herstelplan

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

  • Jeroen Wielaert

    Verslaggever

Succesvolle tentoonstellingen, maar tegenvallende inkomsten. Eind 2014 raakte het Stedelijk Museum Schiedam zo in de schulden dat er een overbruggingskrediet van 450.000 euro van de gemeente nodig was om salarissen te kunnen betalen. De komende maanden overlegt de museumdirectie met de gemeente over het herstelplan dat inmiddels klaar is.

Directeur Diana Wind heeft een goed gevoel overgehouden aan een eerste overleg met de raadscommissie. In juni moet er een raadsbesluit vallen.

Aan de kunst ligt het niet. Het Schiedamse museum kreeg veel lof en bezoek voor de tentoonstellingen over het werk van beeldend kunstenaar Herman de Vries. De expositie Ik Hou van Holland, over de moderne naoorlogse Nederlandse kunst, loopt nog steeds goed.

Het Schiedamse museum is een van de middelgrote kunstinstellingen die te maken kregen met forse bezuinigingen. Directeur Wind: "We hadden genoeg inkomsten, maar niet genoeg om de laatste tranche van de bezuinigingen op te vangen."

Prestigieuze collectie

Het museum staat in het klassieke stadscentrum, dat er op zichzelf al museaal uitziet. Schiedam is ondanks het stedelijk schoon niet de ideale locatie voor een museum met een prestigieuze collectie moderne Nederlandse kunst, waaronder veel werk van Cobra.

Het probleem is de forse leegstand van de winkels. Door gebrek aan hogescholen of een universiteit komt er weinig jong publiek.

De gemeente beseft het belang van het museum wel, maar geld blijft een probleem. Er moet gewerkt worden aan een gezond verdienmodel.

In het herstelplan staat het streven naar de verdubbeling van de betaalde bezoekers. Het museum wil een vernieuwend programma voor een omvangrijk en divers publiek.

De gemeentelijke bezuiniging van 2012 wordt beschouwd als slecht onderbouwd en moet worden teruggedraaid. Het ging om een bedrag van 150.000 euro.

Directeur Wind: "We willen naar een ophoging van twee keer dat bedrag. Dat is minder dan de totale bezuiniging van een half miljoen. Door de verzelfstandiging zijn raad en museum een beetje van elkaar vervreemd geraakt. In de recente bijeenkomst met de commissie hebben we veel kunnen verduidelijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl