'Rooie Paul' erkent dat hij spelers heeft omgekocht ANP

De Nederlander Paul R. heeft voor de Duitse rechter bekend dat hij schuldig is aan matchfixing. In een korte verklaring gaf hij toe dat hij spelers van de Duitse club Sankt Pauli heeft omgekocht en vervolgens op de uitslagen van wedstrijden heeft gegokt via wedkantoren in Azië. Hoe hij precies te werk ging, wordt morgen duidelijk. Dan wordt R. door de rechter uitgebreid verhoord.

R. had tijdens politieverhoren ook al een bekentenis afgelegd, maar voor de rechtsgang in Duitsland is het noodzakelijk dat hij dat ook doet in de rechtszaal. De Nederlander, ook bekend als 'Rooie Paul', staat in de rechtbank van Bochum terecht samen met drie medeverdachten: de voormalige Sankt Pauli-spelers René Schnitzler en Björn Brunneman, en een tussenpersoon.

De zaak draait om vier wedstrijden van Sankt Pauli uit 2008 en 2009. Paul R. zou de spelers voor tienduizenden euro's hebben omgekocht en vervolgens steeds 30.000 tot 150.000 euro hebben ingezet bij wedkantoren in Azië. Een juiste voorspelling leverde een veelvoud van dat bedrag op. De matchfixingzaak is eigenlijk veel groter, maar het Duitse OM heeft deze vier wedstrijden uitgekozen om tot een veroordeling te komen.

Andere betrokkenen

Van de vier verdachten is de Nederlander de enige die wil spreken. Hij wil zo in aanmerking komen voor strafvermindering of voorlopige invrijheidstelling. Volgens zijn advocaat hoopt Paul R. Koningsdag in Nederland te kunnen vieren. De andere drie beroepen zich op hun zwijgrecht.

De grote vraag is of Paul R. morgen namen zal noemen van andere betrokkenen. Het Duitse OM heeft onder meer aanwijzingen dat R. ook in Nederland wedstrijden heeft gemanipuleerd. Daar draait deze rechtszaak nu niet om, maar de Duitsers hebben die aanwijzingen wel doorgespeeld aan justitie in Nederland. 

Om die reden is ook de KNVB aanwezig bij de rechtszaak. Afgelopen zaterdag bracht de Volkskrant de Nederlandse scheidsrechter Gözübüyük in verband met matchfixing. Hoewel de KNVB niet twijfelt aan zijn integriteit, zal de arbiter deze week niet in actie komen.

Paul R. heeft bekend

STER reclame