ANP

Bram Moszkowicz begint zijn tweede beroepsleven in de politiek. De voormalige topadvocaat is sinds vandaag partijleider van VoorNederland (VNL). "Ik ben bevrijd van de angst om te vallen en bevrijd van de angst om door de media neergesabeld te worden", zei hij bij zijn presentatie

Moszkowicz zegt dat niet voor niets; hij maakte de laatste jaren een diepe val. De flamboyante jurist werd precies twee jaar geleden definitief uit de advocatuur gezet en zit financieel aan de grond. Moszkowicz heeft een grote belastingschuld en is daardoor onder meer zijn huis kwijt.

Moszkowicz is nooit alleen advocaat geweest. Hij had voordat hij werd geschrapt al geregeld optredens in talkshows, bij RTL Boulevard en als figurant in reclamespots. Ook haalde hij geregeld het nieuws door zijn relatie met tv-presentator Eva Jinek. Samen vormden ze een van de bekendste showbizzkoppels van Nederland. De relatie liep eind 2012 op de klippen.

Geen verrassing

De 54-jarige Moszkowicz wil zijn carrière nu vervolgen in Den Haag. Voor wie Moszkowicz kent, kan dat geen grote verrassing zijn. De voormalige advocaat hintte al eerder op een overstap naar de politiek. Die overstap is volgens hem niet eens zo groot: "Ik wil mensen bijstaan, vroeger cliënten, nu burgers".

Moszkowicz en Jinek in 2011 ANP

Als ik de politiek zie op televisie, vind ik het niveau teleurstellend. Dat kan ik beter.

Bram Moszkowicz in 2013

Vijf jaar geleden is de jurist naar eigen zeggen gevraagd om minister van Veiligheid en Justitie te worden. Zo ver kwam het niet. "Maar mijn handen jeuken af en toe", zei Moszkowicz later over het verzoek, "Ik volg de politiek op de voet. Als ik het wel eens zie op televisie, vind ik het niveau teleurstellend. Dat kan ik beter."

Fortuyn

Welke partij Moszkowicz had benaderd, heeft hij nooit gezegd. Aangenomen wordt dat het de PVV was. Zelf flirtte Moszkowicz ook met D66. 

Bij de opkomst van Leefbaar Nederland in 2001 zag Pim Fortuyn wel wat in de toen talentvolle advocaat, maar tot een samenwerking kwam het niet. Moskowicz sprak vanochtend wel zijn bewondering uit voor de vermoorde LPF-leider.

Samen met Kamerlid Joram van Klaveren en voormalig PVV-politica Laurence Stassen gaat Moszkowicz nu bouwen aan het liberale VNL. Voor Moszkowicz, die geen politiek ambt heeft en ook geen volksvertegenwoordiger is, zal dat moeilijk zijn. De belangstelling van de media was vanochtend in ieder geval ouderwets groot.

Bram Moszkowicz bij zijn presentatie als VNL-partijleider ANP

STER reclame