Bed, bad en brood voor asielzoekers
NOS NieuwsAangepast

Coalitieoverleg over bed, bad en brood morgen verder

VVD en PvdA hebben weer enkele uren met elkaar gepraat over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De partijen zijn al dagen met elkaar in gesprek. PvdA-leider Samsom zei na afloop van overleg in het Torentje dat er vooruitgang is geboekt, dat het nu echt de goede kant op gaat en dat hij hoopvol is gestemd.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra voegde eraan toe dat de partijen "een heel eind zijn", maar volgens hem "ben je pas over de finish als je eroverheen gereden bent". Hij zei dat dat punt nog niet is bereikt.

Zijlstra noemde de situatie niet uitzichtloos, maar benadrukte dat kleine woorden grote gevolgen kunnen hebben. De partijen komen vandaag niet nog eens bij elkaar, maar gaan morgenochtend weer verder. Haagse ingewijden gaan ervan uit dat de partijen nu langzamerhand naar een uitkomst toewerken en dat morgen een cruciale dag wordt.

Genant

SP-leider Roemer vindt het overleg over de asielzoekers een genante vertoning. Volgens hem gijzelen VVD en PvdA de hele Tweede Kamer. Hij benadrukte dat een Kamermeerderheid voorstander is van een bed-bad-broodregeling. Roemer vindt dat VVD en PvdA meer bezig zijn met hun eigen sores dan met het oplossen van de problemen.

ChristenUnie-leider Slob noemde het vanochtend ongelooflijk dat VVD en PvdA er zo lang over doen. Elke dag dat de partijen langer onderhandelen komt de geloofwaardigheid van de coalitie verder onder druk te staan, zei Slob. Ook hij verwees naar een eerdere uitspraak van de Tweede Kamer over een sobere opvang van uitgeprocedeerden.

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik refereerde daaraan. Volgens hem is het zoals het nu gaat ongekend. Van Ojik gaat ervan uit dat VVD en PvdA vandaag met een oplossing komen. "Als dat niet gebeurt, begin ik te denken dat de partijen op elkaar zijn uitgekeken."

Samsom en Zijlstra na afloop

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl