FC Porto, ideale mix van Portugese jeugd en slim scouten

De 18-jarige Rúben Neves is het volgende exponent uit de jeugdopleiding van FC Porto AFP

Waar de 3-1 winst in de heenwedstrijd bij tegenstander Bayern München tot op de dag van de return nadreunt, zorgt het voor een opgelaten sfeer bij FC Porto. "Wij verheugen ons op het duel", zegt coach Julen Lopetegui. "Wij zijn trots op wat we tot nu toe gepresteerd hebben tegen een van de beste teams van de wereld."

En geef hem eens ongelijk, want zijn ploeg zorgde niet alleen voor een dreun in München en trots in Porto. Het oogstte vorige week in de rest van Europa vooral bewondering en verbazing door de sterrenformatie van Pep Guardiola te verslaan.

Succes op succes

Maar dat resultaat komt toch ook weer niet volledig uit de lucht vallen, meent Pepijn Lijnders. De Limburger werkte zeven jaar in de jeugdopleiding van FC Porto en zag zodoende van dichtbij hoe de club toen al het ene succes op het andere liet volgen.

'Een heel klein beetje mijn succes'

Een bescheiden Pepijn Lijnders weet dat de kracht van FC Porto deels aan hem toe te schrijven is.

Ga maar na: FC Porto was de voorbije tien seizoenen met zeven landstitels en vier bekers in eigen land door geen club bij te houden. Maar ook buiten Portugal gooide het al vaker hoge ogen met onder andere de winst van de Europa League in 2011 en zelfs de Champions League in 2004.

Miljoenentransfers

De karrenvracht aan zilverwerk is voor Lijnders eenvoudig te verklaren. "Het is de ideale combinatie van een aantal Portugese talenten en verder vooral spelers die zijn opgepikt door de sterke scouting. Want wie er ook verkocht wordt, er staat altijd een goed elftal."

Zo simpel als dat klinkt, is het natuurlijk niet. Als dat zo was hadden wel meer clubs een imposant lijstje spelersverkopen met daarop de miljoenenbedragen die horen bij namen als Hulk, Radamel Falcao, Pepe, Ricardo Quaresma, James Rodríguez en vele anderen.

Lijnders, die vorige zomer overstapte naar de jeugd van Liverpool, weet ook welk simpel geheim er de reden van is dat FC Porto er dan toch wel in slaagt. "De club heeft al meer dan dertig jaar dezelfde president, Pinto da Costa. Dat zorgt voor een voor Zuid-Europese clubs zeldzame stabiliteit." 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Lopetegui: wij gaan strijden
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor de leeuwen

Over zijn eigen rol is Lijnders bescheiden. "Is dit ook mijn succes? Een heel klein beetje dan." Toch vervult het hem duidelijk met trots dat de net 18-jarige Rúben Neves in het heenduel met Bayern een kwartier mee mocht doen. 

"Rúben was ooit mijn aanvoerder bij Porto onder elf jaar. Het is zo knap dat de club het aandurft om hem in zo'n wedstrijd voor de leeuwen te gooien op een belangrijke positie, vlak voor de verdediging."

De wedstrijd Bayern München - FC Porto wordt dinsdag rechtstreeks uitgezonden op NPO 3 en NOS.nl. De uitzending begint om 20.15 uur.

STER Reclame