EPA
NOS Nieuws

EU verdubbelt budget voor aanpak vluchtelingencrisis

EU-ministers zijn in Luxemburg akkoord gegaan met een actieplan dat de bootvluchtelingencrisis moet verlichten. Het tien-puntenplan voorziet onder meer in een verdubbeling van het budget voor grensbewaking en reddingsoperaties in de Middellandse Zee.

Dat geld is bedoeld voor de Triton-operatie van de EU, die nu wordt uitgevoerd met zeven schepen, twee vliegtuigen en een helikopter. Het budget van Triton is nu nog 2,9 miljoen euro per maand.

Smokkelaars

Verder hebben de ministers afgesproken dat er gericht jacht wordt gemaakt op de mensensmokkelaars die veel geld verdienen aan het overzetten van asielzoekers van de Noord-Afrikaanse kust naar Europa. De smokkelaars moeten opgebracht worden, hun schepen moeten worden vernietigd, staat in het plan.

Ook worden 5000 asielzoekers die nu nog in opvangcentra in Italië zitten, verspreid over andere EU-landen. Lidstaten kunnen zich daar vrijwillig voor aanmelden.

EU-landen hebben vandaag gezegd: wij gaan helpen

Interpol

Brussel wil ook dat het EU-grensagentschap Frontex nauwer gaat samenwerken met Interpol om informatie te vergaren over mensensmokkelaars, hen te vervolgen en hun geld te confisqueren.

In de landen van vertrek moeten agentschappen worden opgezet die de migratiestromen goed in de gaten houden.

Donderdag praten de regeringsleiders van de EU-lidstaten verder over de crisis rond de bootvluchtelingen op een ingelaste top in Brussel.

Tusk: dit kan zo niet doorgaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl