ANP

Tientallen omwonenden van het flatgebouw in Heerlen dat vanmorgen deels ontplofte moeten mogelijk nog weken elders slapen. Volgens waarnemend burgemeester Weekers duren de herstelwerkzaamheden aan die woningen een of meerdere weken.

"Voor de mensen die hun woningen niet meer in kunnen, is het natuurlijk dramatisch", zei Weekers. Hij vertelde dat het gaat om 54 mensen, die later vanavond onder begeleiding van de politie en brandweer nog wel persoonlijke spullen uit hun huis mogen halen. 

Zij worden vannacht opgevangen door familie, vrienden of door de gemeente. Morgen gaan ambtenaren met de gedupeerden in gesprek om een oplossing te vinden voor de komende weken. Bewoners van twee andere beschadigde huizenblokken mogen vanavond wel naar huis.

"Iedereen is blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen", zei Weekers. "Dat is een godswonder. Ik heb tegen de bewoners gezegd dat we door het oog van de naald zijn gekropen."

'We mogen van geluk spreken hier in Heerlen'

Gewonden

Bij de explosie raakten drie mensen gewond. Weekers zei dat een van de gewonden in het ziekenhuis is onderzocht en waarschijnlijk morgen weer naar huis kan. Twee anderen werden door de huisarts behandeld.

Over de oorzaak van de ontploffing is niets bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie kan het onderzoek in de flat nog niet beginnen, omdat er instortingsgevaar is.

Bewoners Heerlen geschrokken van explosie

STER reclame