NOS Nieuws

'Ik dacht: ho wat een knal, wegwezen'

  • Pauline Broekema / NOS
    Platen worden voor kapot glas gespijkerd
  • Pauline Broekema / NOS
    Loszittende stenen in een gevel in de buurt van het flatgebouw
  • Pauline Broekema / NOS
    Dakpannen in de omgeving liggen scheef

Door verslaggever Pauline Broekema

Achter het afzetlint in Heerlen ruikt het naar nieuwe houtplaten. Aan het begin van de avond worden kapotte ramen dichtgetimmerd. Dakdekkers leggen pannen recht en een bergingsbedrijf staat klaar om beschadigde auto's weg te halen.

Er is zichtbare en onopvallende schade bij het flatgebouw dat vanochtend door een ontploffing gedeeltelijk werd verwoest. Een man wijst op de ogenschijnlijk ongehavende zijmuur van een flat aan de overkant. Maar als je beter kijkt zie je dat veel stenen los zitten en naar voren steken.

Verderop worden raamsponningen van een woning uit de jaren 60 gestut. "Ik heb gelukkig niets", zegt iemand die kijkt hoe glas wordt geruimd en lampen worden klaargezet voor de nacht. Glaszetters hebben voorlopig hun handen vol. Op de busjes staan een paar honderd ramen.

De knal van vanochtend heeft veel losgemaakt. Het is zoals iemand zei: "In een klap woon ik ergens anders".

Bakker Ger schrok zich een hoedje

Hoe hard het aankwam zegt Ger Logister. "Ik dacht: 'ho wat een knal, wegwezen!'" Logister is bakker en was aan het werk. "Ik heb het een en ander in mijn leven meegemaakt, daarom bleef ik rustig. Maar toen ik buiten stond dacht ik: Tjezus, het is oorlog."

Zijn bakkerij mag hij voorlopig niet in. Logister woont boven de winkel en zal in elk geval de komende dagen elders slapen. "Ik heb wel achttien adressen aangeboden gekregen."

De ondernemers met een winkel in de getroffen flat en die ertegenover, zitten allemaal in dezelfde situatie. Ze hopen dat er nog iets over is van de inventaris.

Ravage in Heerlen na explosie

De eigenaar van de zuivelhandel schudt meewarig het hoofd. Alles zit onder het glas, er zitten scheuren in de muren. Zijn nieuwe winkel liep heel aardig. "Misschien is het nu wel einde verhaal", zegt hij.

De medewerker van de groentewinkel had geluk. Deze maandagochtend was hij een kwartiertje te laat op zijn werk. Zoals een buurtbewoner zegt: "Een engeltje zat op zijn schouder".

Een buurtbewoonster noemt het heel onwerkelijk wat ze ziet en zegt wat je meer hoort: "Wat een geluk dat het niet een kwartier later gebeurde." Want dan, zo weet iedereen, fietsen de kinderen langs, op weg naar school.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl