Brandpunt-presentator Fons de Poel
NOS Nieuws

Fons de Poel weg bij Brandpunt om 'snotneus'

Fons de Poel stopt als presentator van Brandpunt. De aanleiding is een opmerking van de presentator over GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, die hij in een uitzending over de positie van ABN Amro een snotneus noemde.

Aan het eind van die uitzending refereert De Poel aan de felle toon die Klaver in een hoorzitting van de Tweede Kamer aansloeg tegen Rik van Slingelandt, president-commissaris van ABN Amro. De Poel zegt dat Klaver "deed alsof de man als een melaatse was neergedaald, op een andere planeet". Vervolgens zegt De Poel "snotneus", direct gevolgd door de afsluitende woorden "Dit was Brandpunt".

Anderhalf jaar geleden deed de presentator een commerciële klus voor ABN Amro. De Poel kreeg het verwijt dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

Joop.nl plaatste het betreffende fragment op zijn website. De uitzending werd verwijderd van Uitzending Gemist.

Fons de Poel weg bij Brandpunt

Spijt

De Poel zegt dat hij spijt heeft van de uitspraak, die door zijn omroep KRO-NCRV een "omstreden grap" wordt genoemd. "Die opmerking heeft begrijpelijk tot enorme misverstanden geleid en staat ook haaks op de manier waarop wij met mensen willen omgaan", zegt De Poel.

De omroep benadrukt in een verklaring niet te twijfelen aan de integriteit van De Poel. Ook benadrukt de leiding dat hij toestemming heeft voor zijn journalistieke activiteiten op congressen en seminars.

Beroepscode

Vrijdag werd al bekend dat de leiding van de omroep dit weekend in beraad ging over de positie van De Poel.

De Poel gaat zich voortaan toeleggen op journalistieke documentaireseries, meldt de omroep. Henk van der Aa, die nu als verslaggever voor Brandpunt werkt, gaat het programma voorlopig presenteren.

De omroep belooft voor 1 juni met een beroepscode te komen die misverstanden over ongewenste nevenactiviteiten moet uitsluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl