ANP
NOS Nieuws

Zorgen over medisch beroepsgeheim jeugdzorg

Kinder- en jeugdpsychiaters, artsen, verpleegkundigen en ook ouders en belangenverenigingen trekken aan de bel bij staatssecretaris Van Rijn en de Tweede Kamer. Ze willen de garantie dat het medisch beroepsgeheim in de jeugdzorg wordt gerespecteerd en bieden vanavond een petitie aan aan de Tweede Kamer.

Bij het controleren van rekeningen van zorgverleners in de jeugdzorg, vragen gemeenten om medische gegevens. Zo komt vertrouwelijke informatie over patiënten in handen van mensen die geen beroepsgeheim hebben. En dat kan niet de bedoeling zijn, zeggen de zorgverleners.

Ze willen dat de staatssecretaris met een regeling komt om declaraties te kunnen controleren zonder het beroepsgeheim te schenden. In de nieuwe Jeugdwet is dit niet geregeld.

Controle door medicus

De gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor de controle van de declaraties. Zij vragen, hoewel dat in strijd is met de wet, om vertrouwelijke gegevens. Daardoor kunnen patiënten en zorgverleners in de knel komen, betogen de ondertekenaars in de petitie.

Ze stellen voor dat de gemeenten een professionele medicus, die een beroepsgeheim heeft, betrekken bij het controleren van declaraties. Dan kunnen de gevoelige gegevens buiten het gemeentelijke systeem blijven.

De drempel om hulp te zoeken, moet laag blijven, staat in de petitie. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens niet op straat komen te liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl