Eurocommissaris voor buitenlands beleid Federica Mogherini
NOS Nieuws

EU wil extra maatregelen vluchtelingenprobleem

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag met extra maatregelen om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. Steeds meer landen zien in dat de humanitaire ramp op de Middellandse Zee niet meer te overzien is.

De oplossing moet verder gaan dan het redden van vluchtelingen uit zee, zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander vanuit Luxemburg. Federica Mogherini, de EU-commissaris voor Buitenlands Beleid en zelf Italiaanse, heeft gezegd dat Italië hulp nodig heeft.

"Niet alleen moet Italië worden bijgestaan, er moet vooral voorkomen worden dat de humanitaire ramp de komende tijd nog groter wordt", zegt Noorlander.

We moeten dit soort vreselijke drama's voorkomen

Momenteel is Frontex aan het werk langs de Europese buitengrens, maar de organisatie is niet voldoende toegerust om Italië te helpen. De taak van Frontex is om de buitengrenzen te bewaken, maar de laatste tijd komt het vooral neer op mensen redden. "Om te zorgen dat de situatie op de Middellandse Zee niet uit de hand loopt, zullen er vandaag ongetwijfeld extra maatregelen genomen worden."

Italië, Griekenland en Malta verwijten de rest van Europa dat er veel te weinig wordt gedaan. Europa heeft een deel van de zorg overgenomen, maar doet maar eenderde van wat de Italianen tot 1 januari deden. En dat is onvoldoende om het probleem van de duizenden vluchtelingen die per week arriveren aan te pakken. Daarom voelt Italië zich in de steek gelaten.

Aanzuigende werking

De keerzijde is dat meer Europese capaciteit op zee een aanzuigende werking heeft, zegt Noorlander. "Frontex is een zekere garantie voor mensensmokkelaars en vluchtelingen dat ze een kans hebben om gered te worden als het fout gaat. Daardoor is het ook een soort hulporganisatie geworden."

Voor de langere termijn denkt Europa vooral aan maatregelen om te voorkomen dat vluchtelingen op de boot naar Europa stappen. Strengere grensbewaking, zwaardere asielprocedures, opvang in de regio regelen, de situatie in Libië helpen verbeteren. "De politieke lijn zal wat harder worden, maar iemand die vandaag op de boot stapt zal zich daar niet zoveel van aantrekken. Dus op korte termijn gaat het erom dat er niet meer mensen verdrinken", zegt Noorlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl