1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Voetbal

'Titel PSV vooral aan defensie te danken'

PSV heeft zijn 22ste landstitel vooral aan de ijzersterke verdediging te danken. Dat is de conclusie van data-analist Tijs Rokers, die een variëteit aan cijfers van de Eindhovenaren onder de loep nam.

Bij PSV denkt men vaak aan effectieve aanvallers, die vanuit een omschakelmoment razendsnel scoren, maar volgens Rokers schuilt de kracht vooral achterin.

"Als de tegenstander een schotpoging waagt, wordt deze in 31 procent van de gevallen door een verdediger van PSV geblokt. Dat is verreweg het hoogste gemiddelde van de eredivisieclubs, aangezien de nummer twee (vijf clubs) met 24 procent volgt."

Schoten in het strafschopgebied

Maar ook voorin wordt de Eindhovense dominantie duidelijk. "PSV hoeft alleen Feyenoord voor zich te dulden met het aantal schoten binnen de zestien (343). Belangrijk, want dat is een indicatie dat ze dicht bij de keeper komen", legt Rokers uit.

De PSV-selectie zou alleen nog secuurder met de kansen kunnen omspringen. "Maar ook daar hoeft de club zich niet zoveel zorgen om te maken, omdat het toch veel kansen blijft creëren."

Rokers maakt tot slot nog duidelijk dat Memphis Depay vervangbaar is. "Hij krijgt veel kansen, omdat andere spelers hem die mogelijkheid gunnen. Maar op die plek krijgt een andere speler net zoveel kansen, die zou dat ook moeten kunnen. Het is vooral belangrijk dat de verdediging bij elkaar blijft."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl