Strijders van IS houden Ethiopische christenen onder schot AFP

De islamitische terreurgroep IS heeft een video op internet gezet waarop de executie te zien zou zijn van twee groepen Ethiopische christenen in Libië. De ene groep, zo'n vijftien mannen, wordt op een strand onthoofd. De tweede groep, met ongeveer hetzelfde aantal slachtoffers, wordt doodgeschoten in een woestijnlandschap. 

Een gemaskerde strijder zegt in de 29 minuten durende video dat christenen zich moeten bekeren tot de islam of een "speciale prijs" betalen die voorgeschreven staat in de Koran. Daarna verschijnen er beelden van de executies en onthoofdingen. 

Onduidelijk is wat de Ethiopiërs in Libië deden en wanneer de film is opgenomen. De video, voorzien van het IS-logo, doet denken aan gepubliceerde foto's uit februari waarop de onthoofding van 21 Egyptische christenen op een Libisch strand is te zien.

De Ethiopische regering kan niet bevestigen of de slachtoffers inderdaad uit Ethiopië komen. Addis Abeba zegt de gruwelen te veroordelen, ongeacht de nationaliteit van de slachtoffers. Ethiopiërs die weg willen uit Libië kunnen daarbij hulp krijgen van de Ethiopische ambassade in Egypte.

STER reclame