NOS Nieuws

Mogelijk honderden migranten verdronken, reddingsactie voor kust Libië

Op de Middellandse Zee is een grote reddingsoperatie aan de gang. Een vissersschip met mogelijk 700 vluchtelingen aan boord is gekapseisd en er wordt met man en macht gezocht naar overlevenden.

Over het aantal geredde mensen en het aantal doden heerst grote onduidelijkheid. Vaststaat dat 24 lichamen zijn geborgen en dat tientallen mensen zijn gered. Voor het lot van honderden opvarenden wordt gevreesd.

Het schip van 30 meter lang met bootvluchtelingen aan boord verging vannacht enkele tientallen kilometers uit de kust van Libië. Het was op weg naar Italië.

De overlevenden zijn gered door de bemanning van een Portugees koopvaardijschip dat na een noodsignaal over navigatieproblemen naar het schip ging.

Toen het grote schip naderde, zouden de vluchtelingen naar één kant van het schip zijn gegaan om te kijken, waarop het kapseisde. De bemanning van het Portugese schip zag dat gebeuren en is onmiddellijk begonnen met het redden van drenkelingen.

ITRAI
Het Portugese containerschip King Jacob ontdekte de bootvluchtelingen

Bij de reddingsoperatie zijn schepen en helikopters ingezet van de Italiaanse marine, van de grensbewakingsmissie Frontex en van de marine van Malta.

De UNHCR in Italië, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, denkt dat er mogelijk meer overlevenden zijn, doordat de zee kalm is en het water met 17 graden Celsius niet al te koud.

NOS
De reddingsoperatie vindt plaats voor de kust van Libië

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA heeft het schip een signaal uitgezonden dat het problemen met de besturing had. Daarop verzocht de meldkamer het Portugese koopvaardijschip, dat in de buurt was, erheen te varen.

Het zou een van de grootste rampen zijn met één schip met vluchtelingen. Op 3 oktober 2013 kwamen 366 opvarenden van een schip om het leven. In september 2014 kwamen 500 bootvluchtelingen om bij Malta toen smokkelaars opzettelijk een boot ramden.

  • AFP
    Veel vluchtelingen vertrekken vanuit de Libische stad Misrata
  • EPA
    Vluchtelingen komen vaak op kleine, gammele bootjes naar Europa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl