NOS Nieuws

Oppositie: illegalenoverleg kabinet is beschamend

ChristenUnie-leider Slob en D66-leider Pechtold vinden het beschamend dat het kabinet al dagen vergadert over de opvang van illegalen. Pechtold zei op een partijcongres dat de coalitie maanden de tijd had om een oplossing te bedenken.

"Dit is een beschamende vertoning. Je profiel zoeken, een crisissfeer scheppen over zoiets basaals, zoiets normaals. Iedere dag hier nog over onderhandelen maakt Nederland volstrekt belachelijk".

De D66-leider vraagt zich af waarom het kabinet niet luistert naar de burgemeesters van dit land. "Van welke politieke kleur ook, die zijn het eens: alles beter dan zweven in de illegaliteit." Hij verwijt de coalitie dat die de verkiezingsstrijd van de Provinciale Statenverkiezingen voortzet, in plaats van zich te richten op een gezamenlijke agenda.

Politiek armpje drukken

Ook Slob noemde het beschamend als het kabinet zou vallen over de bed-bad-en-broodregeling. Hij reageerde samen met GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik bij het radioprogramma Kamerbreed op de ontwikkelingen binnen de coalitie.

"Als men op deze wijze door wil gaan tot 2017, kun je beter stoppen, maar ik zou het echt beschamend vinden", zei Slob. Hij noemde het overleg tussen PvdA en VVD politiek armpje drukken. "Ik zou ze willen waarschuwen om daar niet te lang mee door te gaan. Stop ermee, of neem een goed besluit."

Hij wijst de coalitiepartijen op de grote verantwoordelijkheid die op hun schouders rust, om het land fatsoenlijk te besturen.

Op de vraag of de ChristenUnie nog wel deel wil uitmaken van de constructieve oppositie antwoordde Slob: "Het lijkt me niet logisch dat ik over een begroting ga praten" en "de kloof tussen het kabinet en ons wordt op deze manier alleen maar groter".

Irritaties

Van Ojik en Slob denken dat het asieloverleg tussen de regeringspartijen niet alleen over de bed-bad-en-broodregeling gaat. Andere twistpunten tussen VVD en PvdA zouden een akkoord in de weg zitten. "Het zou goed kunnen dat er andere dossiers zijn waar ze ook geen voortgang op boeken en dat daardoor de irritaties opstapelen", zei Slob. "Misschien denkt de VVD wel nu: als er dan een keer een clash komt, dan maar bij dit onderwerp, dat kunnen we beter uitleggen dan dat het op het belastingstelsel of het Gronings gas gebeurt."

De politieke ruimte om concessies te doen, is kennelijk aan het opraken.

GroenLinks-leider Van Ojik

Van Ojik heeft hetzelfde idee. "Ik snap heus wel dat het ingewikkeld is, maar zo ingewikkeld kan het ook weer niet zijn om te zeggen: we gaan humanitaire hulp bieden", zei hij. "De politieke ruimte om concessies te doen, is kennelijk aan het opraken. Daarom is het zo ingewikkeld en daarom wordt er zoveel in eigen kring gesproken."

De GroenLinks-leider denkt dat het pijnpunt vooral binnen de VVD zit en dan in het specifiek bij fractievoorzitter Zijlstra. "Dat gaat natuurlijk over de vraag van wellicht de premier die graag door wil en de fractievoorzitter die zegt: nu is het wel mooi genoeg geweest. Dat is het beeld dat ik heb."

"Rigoureuze uitzetting"

De PVV wil juist dat uitgeprocedeerden geen enkele vorm van opvang meer krijgen. "Geen opvang maar keihard inzetten op een rigoureuze uitzetting uit Nederland van uitgeprocedeerde asielzoekers". Volgens de partij van Geert Wilders zal het doorgaan met opvangen leiden tot "een enorme extra aanzuigende werking". De PVV roept de VVD dan ook op om "de rug recht te houden" tegenover de PvdA.

Maandag verder overleg

Maandag praten de coalitiepartijen verder over een meer sobere opvangregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Tot die tijd lijken de regeringspartijen niets te willen zeggen. Premier Rutte was vandaag wel te horen bij een programma van Radio 4. Het ging op de klassieke muziekzender onder meer over de pianomuziek die hij graag luistert in het torentje, maar politieker dan dat werd het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl