Joost van Egmond
NOS Nieuws

Europa's nieuwste 'natie': Liberland

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuidoost-Europa

  • Joost van Egmond

    Correspondent Zuidoost-Europa

Een slimmerik uit Tsjechië zag op de landkaart dat er tussen Kroatië en Servië een piepklein stukje niemandsland was en riep daar maandag zijn eigen onafhankelijke staat uit. Dat werd Liberland met als nationaal motto "leven en laten leven".

Liberland werd in korte tijd een hit op sociale media. Binnen een paar dagen meldden tienduizenden mensen zich aan voor het staatsburgerschap.

Grenstwist

Liberland is niemandsland, omdat Kroatië en Servië het niet eens zijn over de landsgrens. Servië ziet de Donau als de grens, terwijl Kroatië zijn grenzen baseert op het oude kadaster uit de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Die kadastergrenzen volgen de toenmalige ligging van de Donau. De Donau is sindsdien door natuurlijk verloop wat verschoven, waardoor in de Kroatische lezing een ingewikkelde wirwar van enclaves aan beide oevers ontstaat. Liberland ligt aan de Kroatische kant van de Donau, maar buiten de door Kroatië aangehouden grens.

Wie Liberland ook daadwerkelijk wil bezoeken kan het best goede wandelschoenen aantrekken. Kroatische politieagenten houden alle automobilisten die via Kroatisch grondgebied het nieuwe staatje willen betreden op ruime afstand tegen. De toegang kunnen ze niet weigeren, maar iedereen zal erheen moeten lopen.

Invasies

Hoe dan ook trekken de Kroaten zich weinig van het nieuwe buurland aan. In theorie is het uithoekje langs de Donau dan misschien niemandsland, in de praktijk is Kroatië er al jarenlang de baas, en het lijkt er niet op dat dat snel zal veranderen.

Liberland moet om de haverklap 'invasies' van deze westerburen tolereren, die met politieauto's door de zelfverklaarde nieuwe natie rijden. Tot overmaat van ramp is het gebied populair bij jagers. Het vredelievende staatje, dat zich heeft voorgenomen geen leger op te richten, wordt zodoende continu overlopen door gewapende groepen.

Google Maps / Liberland.org
Liberland ligt tussen de oude gemeentegrens en de Donau in
Joost van Egmond
De bebouwing in Liberland bestaat uit één enkel, ernstig vervallen woonhuis

Een groep Liberlanders bivakkeerde wel korte tijd op het terrein, maar inmiddels is van hen en de trotse vlag die ze er hadden geplant geen spoor meer te bekennen. Bij het hoofdkwartier van de nieuwe staat, een oude bouwval, ligt alleen een dood wild zwijn.

Slagboom

Toch laat 'president' Vit Jedlicki zich niet uit het veld slaan. Telefonisch laat hij vanuit Tsjechië weten volgende week zijn intrek in het land te willen nemen.

Dan zal hij eerst een Kroatische slagboom moeten trotseren. Na een bezoek aan de nieuwe natie, komt een politieman aangelopen die de slagboom nog eens stevig op slot doet en de sleutel in zijn zak steekt. Liberlanders leven voorlopig in ballingschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl