Pro Shots
NOS Voetbal

PSV en Guardado, het kwam alsnog goed

Andrés Guardado was in het verleden al bijna PSV'er. Medio 2014 kwam de Mexicaan alsnog naar Eindhoven om uit te groeien tot een dragende speler. Zaterdagavond viert hij met PSV hoogstwaarschijnlijk zijn eerste landstitel.

Het is het voorjaar van 2007 als PSV een tip krijgt van zaakwaarnemer Chiel Dekker over een jonge, beweeglijke Mexicaanse middenvelder van voetbalclub Atlas. De technische leiding doet navraag bij superscout Piet de Visser.

Mexicaanse openbaring

"Andrés Guardado had ik in Zuid-Amerika zien voetballen op een toernooi voor spelers onder 20 jaar en toen maakte hij al een fantastische indruk", vertelt De Visser vol passie. "Ik zie in gedachten nog voor me hoe hij speelde: heel dynamisch aan de linkerkant en een schitterend spelinzicht. Echt, een openbaring."

De Visser adviseert PSV direct werk te maken van deze buitenkans. Toenmalig manager Stan Valckx: "Guardado was precies het type dat we nodig hadden, omdat Phillip Cocu na dat seizoen stopte. De speler wilde graag naar Europa en PSV speelde Champions League, dus ik wist dat we een goede kans hadden."

"Maar het bleek een hachelijke onderneming", graaft Valckx in zijn geheugen. "De voorzitter van Atlas wisselde continu van stemming. Hij wilde natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen. Elke keer dat we een akkoord dachten te hebben, kwam hij weer met nieuwe eisen."

AFP
Andres Guardado in zijn periode als speler van Deportivo La Coruña in duel met Arjen Robben.

Deportivo kaapt Guardado

Uiteindelijk bereiken PSV en Atlas overeenstemming en zal Guardado na de Gold Cup een contract in Eindhoven komen tekenen. "Maar op het laatste moment bood Deportivo La Coruña 2,5 miljoen euro meer, waardoor wij in één klap kansloos werden. Daar konden wij financieel niet tegenop", zegt Valckx.

"Guardado wilde komen, maar had daar zelf niets over te vertellen. De club bepaalde immers. Voor ons was het heel vervelend, maar dat zijn de krachten in de voetballerij waar je niets aan doet. Wij hadden er alles aan gedaan."

De Visser: "Het was doodzonde dat hij toen niet kwam. Guardado hadden ze toen al goed kunnen gebruiken. Een winnaar zoals Van Bommel, Kezman, Alex of Gomes."

Alsnog in Eindhoven

Via een omweg komt de Mexicaan alsnog bij PSV terecht. Guardado is direct basisspeler, valt op door zijn strijdlust en volwassenheid binnen het piepjonge kampioenselftal van PSV. Ook is hij onder de fans van PSV populair. De liefde blijkt wederzijds.

Guardado vindt de waardering waarnaar hij jarenlang op zoek was: belangrijk zijn voor een elftal. Hij tekent in maart een contract voor drie jaar bij PSV, volgens De Visser een klein wonder. "Het is bijzonder dat iemand van zijn kaliber voor langere tijd bij PSV gaat spelen. Guardado kan namelijk makkelijk mee in de topcompetities."

"Het zegt natuurlijk ook iets over hem", vindt de scout van Chelsea. "Hij wil verzekerd zijn van een basisplaats en een goede omgeving. Hij is ook net vader geworden. In Nederland heeft hij die zekerheid. Dit is ook een groot compliment voor Marcel Brands hoe hij dit uiteindelijk voor elkaar heeft gekregen."

ANP
De fans van PSV eren Andrés Guardado in het Philips Stadion

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl