NOS Sport

Kenia wil dopingprobleem hard aanpakken

Kenia wil dopingprobleem hard aanpakken

De Keniaanse regering is van zins harde maatregelen te nemen om de geschonden reputatie van Kenia als atletiekland te zuiveren. Het Afrikaanse land is de voorbije maanden danig in opspraak geraakt na een aaneenschakeling van dopinggevallen onder Keniaanse atleten.

"De Keniaanse regering wil de wereld laten weten dat we dit heel serieus nemen. Ik ben heel blij dat de Keniaanse atletiekbond dat ook begrijpt", zegt dr. Hassan Wario, minister van sport in Kenia.

Van de Veen en Rosa geschorst

De Nederlandse atletenmanager Gerard van de Veen en diens Italiaanse collega Federico Rosa werden afgelopen week voor zes maanden geschorst wegens een onderzoek naar betrokkenheid bij dopingpraktijken.

Een aantal atleten dat onder contract staat bij Van de Veen reageerde boos op de schorsing van hun manager. Ook Van de Veen begreep niets van de beslissing van de Keniaanse atletiekbond. Minister Wario daarentegen noemt de maatregel logisch en begrijpelijk.

We zeggen hier: een dief leeft 40 dagen. Hun 39ste dag is al aangebroken. We krijgen je te pakken.

Dr. Hassan Wario

Verantwoordelijkheid nemen

Wario: "Sporters van hem zijn positief getest, dan moet je je verantwoordelijkheid nemen. Dan doe je een stapje opzij, terwijl wij het onderzoeken. Maar vaak betekent het dat je moet opstappen. Want als er al vier of vijf dopinggevallen zijn, als vier of vijf van je atleten op doping zijn betrapt, dan verliezen we vertrouwen in je leiderschap, in wat je doet met onze atleten."

Van de Veen mag de komende zes maanden de vijftig Kenianen die hij begeleidt niet in hun vaderland bezoeken. Maar het is niet zo dat de schuld alleen bij buitenlanders wordt neergelegd. Er zijn harde maatregelen aangekondigd, want de doping is in Kenia gewoon te kopen bij de apotheek.

Structuur

Wario: "Je hebt een structuur nodig. Dat wordt het Anti-Doping Agency of Kenia (ADAK). De ADAK zal worden bijgestaan door Anti-Doping Noorwegen en door Chinada, het Chinese antidopingbureau. China had namelijk een groot dopingprobleem in de jaren 90 en zij zijn geholpen door Noorwegen. Die twee helpen ons nu."

De oprichting van ADAK moet gepaard gaan met een nieuwe antidopingwet. "Die hebben we nodig zodat apothekers de verboden middelen niet meer mogen verkopen. Want de verkoop van medicijnen in Kenia is heel anders dan in Europa of Amerika. We moeten die apothekers aanpakken. We zeggen hier: een dief leeft 40 dagen. Hun 39ste dag is al aangebroken. We krijgen je te pakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl