ANP

Injectienaalden van het merk Terumo mogen weer worden gebruikt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) adviseerde eind maart de naalden voorlopig te laten liggen omdat er lijmdeeltjes in zaten, maar trekt dat advies nu in.

De lijm waarmee de naald op de injectiespuit is geplakt kan loslaten en in de bloedbaan komen. "Maar de gevonden resten zijn zo klein, dat er geen aanleiding was om het verbod te handhaven", zegt een woordvoerder van de inspectie.

De nieuwe conclusie wordt gebaseerd op onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Onderzoekers stelden niet alleen vast dat de gevonden resten erg klein waren, ze troffen de lijm ook slechts aan in minder dan 1 procent van de naalden van Terumo. Ook bij naalden van andere fabrikanten werden lijmdeeltjes aangetroffen. Het RIVM onderzocht ruim 5000 naalden.

Schippers

Minister Schippers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat overwogen is om te adviseren terughoudend te zijn met het gebruik van naalden in het algemeen. 

Het RIVM doet nog onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico's van lijmresten. Over twee weken moet daar duidelijkheid over komen. Op advies van onder andere de IGZ is besloten dat de nadelen van het niet gebruiken van naalden in die twee weken niet opwegen tegen de mogelijke gezondheidsnadelen.

Klokkenluider

Eind vorige maand werden twee typen naalden van Terumo van de markt gehaald na een uitzending van het tv-programma Dossier EenVandaag. Een klokkenluider zei in het programma dat er lijmrestjes vrijkwamen bij 1 op de 5 naalden van Terumo, dat jaarlijks honderden miljoenen injectienaalden maakt.

Vanwege het advies de naalden niet te gebruiken, gingen in Groningen en Zuid-Limburg enkele vaccinaties niet door.

STER reclame