Honderden mensen in stille tocht voor huisarts Tromp

tijd van publicatie
ANP

In Tuitjenhorn hebben honderden mensen meegelopen in een stille tocht voor huisarts Nico Tromp. Hij pleegde in 2013 zelfmoord, omdat hij werd verdacht van moord op een terminale patiënt.

Tromp diende veel meer medicatie toe aan de stervende patiënt dan gebruikelijk is. Hij werd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg geschorst en door justitie verdacht van moord. Korte tijd later beëindigde hij zijn leven.

Verontwaardigd

Een commissie concludeerde vorige maand onder meer dat het strafrechtelijk onderzoek naar Tromp terecht was. Wel hadden de inspectie en justitie beter moeten samenwerken.

In Tuitjenhorn werd verontwaardigd op het rapport gereageerd. Inwoners zeiden dat de menselijke kant in het document ontbreekt en organiseerden daarom de stille tocht.

Dankbaar

Terwijl de kerkklokken werden geluid, liepen deelnemers zo'n twee kilometer door het Noord-Hollandse dorp. Ze begonnen bij het voormalige gemeentehuis, kwamen langs woningen waar de vlag halfstok hing en eindigden bij de praktijk van Tromp. Daar werden toespraken gehouden.

"Jullie hebben laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn", zei weduwe Anneke Tromp tegen de menigte. "Dokter Tromp was er altijd voor jullie. Nu zijn jullie er voor hem", zei ze. "Ik ben jullie daar dankbaar voor." 

Pastoor Berkhout zei dat inwoners hun dorpsarts de warmte hebben willen geven die in het zakelijke onderzoeksrapport ontbreekt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Honderden lopen mee in stille tocht voor huisarts Tromp

STER Reclame