Brandpunt-presentator Fons de Poel
NOS Nieuws

KRO-NCRV in beraad over positie Fons de Poel

De leiding van de KRO-NCRV gaat dit weekend overleggen over de positie van Fons de Poel als presentator van Brandpunt. Dat laat de omroep weten in een verklaring naar aanleiding van een uitspraak van De Poel over GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Aan het slot van de uitzending van Brandpunt noemde De Poel het Kamerlid dinsdag "snotneus". Die uitzending ging over de positie van ABN Amro.

De uitzending is verwijderd van de website Uitzending Gemist. Volgens een woordvoerder heeft dat echter "helemaal niets te maken met deze ontwikkeling", maar met een technisch mankement. "Er wordt aan gewerkt. De uitzending zal zo snel mogelijk weer online staan. Inclusief dit fragment." Joop.nl plaatste het betreffende fragment op zijn website.

Snotneus

De Poel refereert aan het einde van de uitzending aan de felle toon die Klaver in een hoorzitting van de Tweede Kamer aansloeg tegen Rik van Slingelandt, president-commissaris van ABN Amro. De Poel zegt dat Klaver "deed alsof de man als een melaatse was neergedaald, op een andere planeet". Vervolgens zegt De Poel "snotneus", direct gevolgd door de afsluitende woorden "Dit was Brandpunt".

Anderhalf jaar geleden deed de presentator een commerciële klus voor ABN Amro. "Zijn opmerking aan het eind van het programma, waarin hij Jesse Klaver een snotneus noemt, wordt daar logischerwijze aan gekoppeld", zegt KRO-NCRV-hoofdredacteur Leo Fijen in een verklaring.

Omdat de KRO-NCRV vindt dat de journalistieke integriteit in het geding is gekomen, gaat de leiding dit weekend in gesprek met Fons de Poel over zijn nevenactiviteiten. "De uitkomst van dat gesprek is leidend voor het vervolg van zijn werkzaamheden bij de KRO-NCRV”, aldus Fijen.

Fons de Poel wil geen commentaar geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl