ANP

Premier Rutte zegt dat de gesprekken met coalitiepartij PvdA over de bed-bad-broodregeling in goede sfeer verlopen. Hij noemt het onderwerp "ingewikkeld", maar wil er niet inhoudelijk op ingaan. Maandag gaan de gesprekken verder. 

Na urenlang overleg op het Torentje kwamen de partijen aan het eind van de middag tot de conclusie dat ze er nog niet uit zijn, dat ze meer tijd nodig hebben en dat er nog dingen moeten worden uitgezocht. PvdA-leider Samsom denkt dat het wel zal lukken om een akkoord te bereiken, "maar je moet een beetje rust nemen." 

Ook PvdA-vicepremier Asscher denkt dat "het moet kunnen" om er na het weekend uit te komen. Hij wilde verder weinig meer kwijt dan dat er heel serieus is gepraat over een ongelooflijk ingewikkelde kwestie, waar partijen verschillend over denken.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra "zou het gek vinden" als er geen oplossing komt, "net nu het land een moeilijke tijd achter de rug heeft." Hij legde de nadruk op de afspraken over illegalen die in het regeerkoord staan. Op de vraag waarom er in het weekend niet verder gesproken wordt antwoordde hij: "Soms hebben mensen verplichtingen thuis, ook in tijden van crisis."

Rutte

Aan het overleg op het Torentje werd behalve door Samsom en Asscher meegedaan door de VVD'ers premier Rutte, staatssecretaris Dijkhoff en fractieleider Zijlstra. 

De VVD vindt dat uitgeprocedeerden die niet meewerken aan hun terugkeer niet hoeven te worden opgevangen. De PvdA wil dat voor deze groep een voorziening in stand blijft.

Rutte: gesprekken in goede sfeer

Centrale opvang

Een van de opties die zijn besproken is het vervangen van de bed-bad-broodvoorzieningen in gemeenten door een vorm van centrale opvang. Tegelijk zou moeten worden voorkomen dat er sprake is van een aanzuigende werking op nieuwe vluchtelingen.

Een andere variant die op tafel ligt, is om te wachten tot een aantal individuele rechtszaken bij de Raad van State is afgewikkeld. Die zaken dienen volgende maand en dan duurt het nog zes weken voor de hoogste bestuursrechter uitspraak heeft gedaan.

Diner

De bewindslieden hebben vanavond het afscheidsdiner voor de opgestapte minister Opstelten en staatssecretaris Teeven. 

Samsom en Asscher: maandag verder

STER reclame