Huisarts Tromp werkte in dit gezondheidscentrum in Tuitjenhorn NOS

Weduwe huisarts Tromp haalt uit naar minister Schippers

tijd van publicatie

De weduwe van Nico Tromp haalt in een open brief in NRC hard uit naar minister Schippers van Volksgezondheid. "Mijn man, huisarts Nico Tromp, is ten onder gegaan aan het geweld van onder uw verantwoordelijkheid werkende instanties", schrijft Anneke Tromp. 

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn pleegde in 2013 zelfmoord nadat hij was geschorst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Aanleiding voor die schorsing was de dood van een patiënt die door Tromp werd behandeld. Hij heeft veel meer medicatie toegediend (onder meer morfine) dan gebruikelijk is. 

Een co-assistent die daarbij aanwezig was trok aan de bel bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De inspectie schakelde vervolgens het Openbaar Ministerie in. Het OM stelde een strafrechtelijk onderzoek in. Tromp werd verdacht van moord. 

"U hebt mijn man, een huisarts met een vlekkeloze reputatie op het gebied van euthanasie en palliatieve sedatie, als pleger van een levensdelict weggezet", aldus Anneke Tromp.

Rapport       

De brief, die morgen in de krant staat, is ook gericht aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het Openbaar Ministerie en het AMC. De minister heeft Anneke Tromp uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek, maar dat heeft zij volgens NRC Handelsblad afgewezen.

De weduwe reageert met de brief op een twee weken geleden gepresenteerd rapport. Daarin staat dat de inspectie en het OM in het algemeen correct hebben gehandeld. Wel had er volgens de samenstellers van het rapport beter moeten worden samengewerkt tussen de verschillende instanties. 

Minister Schippers heeft de open brief van de weduwe nog niet ontvangen. In een reactie zegt de minister dat het kabinet de aanbevelingen van de commissie-Bleichrodt, die onderzoek deed naar het handelen van de instanties, heeft overgenomen om zo lessen te trekken voor de toekomst.

Vanavond is er in Tuitjenhorn een stille tocht voor de huisarts. 

STER reclame