VVD-fractievoorzitter Zijlstra vanochtend voor intern VVD-beraad
NOS Nieuws

Opnieuw coalitieberaad over bed-bad-brood

VVD en PvdA overleggen weer met elkaar over de bed-bad-broodregeling. Vanochtend liet premier Rutte het wekelijkse kabinetsberaad schieten voor overleg binnen de VVD en sinds het middaguur zitten de coalitiepartijen weer bij elkaar op het Torentje.

De VVD wil in principe geen opvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, de PvdA vindt dat dat juist wel moet gebeuren. Directe aanleiding voor de discussie is een besluit van het Comité van ministers van de Raad van Europa over de bed-bad-broodregeling, eerder deze week. Over de precieze uitleg van dat besluit ontstond veel discussie.

Ron Fresen: het wordt een lange dag

De PvdA heeft vanochtend geen apart vooroverleg gehad. Volgens vice-premier Asscher (PvdA) was dat niet nodig na het interne beraad van gisteravond. Asscher herhaalde vanochtend dat het een ingewikkelde kwestie is, omdat de partijen er heel verschillend over denken. "Maar ik ben ervan overtuigd dat we in staat moeten zijn om daar een oplossing voor te verzinnen." Volgens hem moeten de partijen rustig de tijd nemen.

VVD-minister Schultz zei vanochtend dat het besluit van het Comité van Ministers de VVD in zijn mening sterkt. PvdA-leider Samsom zei daarover voor het coalitieberaad dat de Raad van Europa een verwarrende uitspraak heeft gedaan en dat alle juristen het daar wel over eens zijn. Op de vraag aan Samsom of voor de PvdA vaststaat dat er een vorm van opvang moet blijven, antwoordde hij: "Onze mening daarover is wel bekend."

Samsom: Raad van Europa heeft verwarrende uitspraak gedaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl