Max Verstappen

Van Amersfoort: kracht van Max is zijn verrassingseffect

Frits van Amersfoort zag het al snel: Max Verstappen gaat een grote toekomst tegemoet in de Formule 1. De klasse droop er in de negen maanden dat de jonge coureur vorig jaar bij Van Amersfoort Racing actief was zo duidelijk vanaf, dat de grondlegger van het Nederlandse raceteam wist dat het een illusie was dat Verstappen lang in de Formule 3 zijn rondjes zou draaien.

"Na zes overwinningen voor ons achter elkaar was de beer los. Onhoudbaar", kijkt de 60-jarige Noord-Hollander terug op de korte samenwerking. "Ik weet hoe goed Max is. Het is grappig om te merken hoe enthousiast mensen worden als iemand heel goed in iets is. De racewereld wist dat trouwens al."

Frits van Amersfoort (r) en Mick schumacher, de zoon van Michael Schumacher.

Van Amersfoort, die met zoon Mick van Michael Schumacher opnieuw een tiener onder zijn hoede heeft gehaald, heeft een neusje voor toptalent. Jos Verstappen, Huub Rothengatter en Christijan Albers haalden bijvoorbeeld via zijn raceteam, dat hij veertig jaar geleden begon, de Formule 1.

De laatste in de rij is Max Verstappen. De zoon van Jos heeft het racen van kinds af in het bloed. Hij maakte indruk in de kartsport, verbaasde iedereen in de Formule 3 en wordt nu na drie races in de Formule 1 al met superlatieven overladen.

Inhaalmanoeuvres

"Max zit nog steeds in de kartsport. Alleen heet die nu Formule 1", grinnikt Van Amersfoort als hij de optredens in Melbourne, Sepang en Shanghai van de tiener op het hoogste autosportpodium analyseert.

De inhaalmanoeuvres van Max Verstappen op het circuit van Shanghai, waar hij Marcus Ericsson, Felipe Nasr en Sergio Perez passeerde alsof ze niet bestonden, brachten zelfs BBC-verslaggever David Coulthard in vervoering. Ook al viel hij in Shanghai voor de tweede keer dit seizoen uit, het applaus na afloop in de racewereld was voor de Nederlandse rookie van Toro Rosso.

Van Amersfoort probeert de jonge Verstappen te volgen. Hij stond vroeg op voor de eerste grand prix van het seizoen in Melbourne, waar Verstappen debuteerde en uitviel. Het was duidelijk dat de jonge coureur in de openingsfase zijn best deed uit de problemen te blijven. Hij ging op zeker.

Zelfvertrouwen

"Vorig seizoen deed hij in de eerste race bij ons precies hetzelfde. Hij heeft de gave en de kwaliteit om eerst de kat uit de boom te kijken'', vergelijkt Van Amersfoort de rijstijl van Verstappen in de Formule 1 met die van vorig seizoen.

"Dan groeit zijn zelfvertrouwen. Dat zie je later in de races terug in bijvoorbeeld zijn inhaalacties. Daarin verschilt hij van vader Jos. Die wilde de race al in de eerste ronde winnen. Dat hij in China op weg was naar WK-punten en uiteindelijk kort voor de finish uitvalt, heeft geen invloed op Max. Hij weet dat de techniek altijd een rol blijft spelen. De Formule 1 is zo complex geworden. Het hoort bij de sport."

Max ruikt en doet het. Hij doet alles vanuit zijn instinct.

Frits van Amersfoort

"Max is bijzonder, iedere dag. Als je hem ziet rijden, is hij eigenlijk aan het karten. Max ruikt het en doet het. Hij doet alles vanuit zijn instinct. Dat heeft 'ie al in zijn prille jeugd geleerd. De kracht van Max is zijn verrassingseffect. Dat heeft hij jarenlang in de kartsport geoefend'', zegt Van Amersfoort over de knappe acties van de Formule 1-debutant in China, die in de autowereld zelfs vergelijkingen met de verongelukte Ayrton Senna opriepen.

Ayrton Senna

Met die verheerlijking heeft Van Amersfoort helemaal niets. "De wereld is veranderd, de Formule 1 is veranderd. Ik vind die vergelijking pijnlijk. Het is belastend voor Max. Iconen worden altijd opgevolgd door nieuwe iconen. Max is geen icoon, misschien wel op weg er een te worden", probeert de teameigenaar de verwachtingen te temperen.

Verwachtingen

Drie races in de Formule 1 zitten er inmiddels op. Verstappen heeft de aandacht op zich gevestigd. "Het wordt een mooi seizoen voor Max", blikt Van Amersfoort vooruit. De ontdekker van veel Nederlands racetalent denkt dat de grote raceteams de ontwikkeling van Verstappen nauwgezet volgen. en dat ze de komende tijd nog veel meer moois van hem gaan zien. "Silverstone en Montreal zijn races waar Max echt tot zijn recht zal komen. Op die banen zie je het onderscheid tussen een gemiddelde en hele goede coureur.''

Van Amersfoort voorspelt een mooie loopbaan voor de jonge Nederlander. "Zijn tijd komt ongetwijfeld. Niemand gaat Max stoppen. Hij moet excelleren op het gebied waar hij goed in is: de auto onder controle houden en concurrenten passeren. En een Verstappen verliest niet graag. Dat heeft Max in elk geval voor 100 procent van zijn vader.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl