ANP

De veranderingen in de ggz hebben geleid tot meer verwarde mensen op straat, zeggen vakbond CNV Zorg & Welzijn en politiebond ACP. "Het is een chaos in de ggz en daar is een groep kwetsbare mensen de dupe van."

Door de bezuinigingen in de ggz worden er minder mensen opgevangen in instellingen. Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn, zegt te snappen dat er verandering nodig is, maar is het niet eens met de manier waarop dat gebeurt. 

"Als het echt beter is voor de patiënt om thuis zorg te ontvangen, dan hebben we daar geen bezwaar tegen. Maar nu kunnen professionals hun werk niet meer goed doen en moet de politie het probleem oplossen."

Geen verband

Volgens de bonden zijn de oplossingen die minister Schippers van Volksgezondheid heeft aangedragen ontoereikend. Ze vinden dat er te weinig naar kwaliteit wordt gekeken en te veel naar de kosten.

De bonden zeggen dat de bezuinigingen op beschermd wonen op korte termijn moeten stoppen en dat er beter in kaart moet worden gebracht wat de gevolgen zijn van afname van plekken in ggz-instellingen.

Schippers erkende vorige maand het probleem, maar zei dat ze geen verband kon ontdekken tussen het stijgend aantal verwarde mensen dat in aanraking komt met de politie en de veranderingen in de ggz.

STER reclame