De biomassacentrale in Moerdijk, waar mest op duurzame wijze wordt omgezet in elektriciteit
NOS Nieuws

'Nederland haalt afspraken energieakkoord niet'

Als Nederland niet meer doet en investeert worden de afspraken in het Energieakkoord niet gehaald. Dat zegt de Algemene Rekenkamer in een kritisch rapport. Volgens de Rekenkamer loopt Nederland achter op schema, zijn de verwachtingen over sommige projecten te optimistisch en zou er meer geld bij moeten.

De Rekenkamer onderzocht de subsidieregeling voor duurzame energie (SDE+). Probleem is volgens de Rekenkamer niet de regeling zelf, maar het grote beroep dat erop wordt gedaan. Te veel projecten vallen hierdoor af of voldoen niet aan de doelstellingen en wekken minder energie op dan gedacht. Met name bij de vergisting van biomassa en het oppompen van aardwarmte valt de hoeveelheid opgewekte energie tegen.

Eerder uitte het Centraal Planbureau voor de Leefomgeving vergelijkbare kritiek.

Nederland onderaan EU

In 2013 spraken kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties af dat in 2020 14 procent van het totale energieverbruik uit 'hernieuwbare bronnen' moet komen. Voor 2023 moet dat voor 16 procent gelden. Op dit moment haalt Nederland 4,5 procent duurzame energie, en staat daarmee zo goed als onderaan op de lijst van EU-landen.

De Rekenkamer denkt dat er 13 miljard euro aan subsidies bij moet. Minister Kamp zei eerder nog steeds optimistisch te zijn over het halen van doelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl