ANP
NOS Nieuws

Flitsmarathon in 22 Europese landen

In 22 Europese landen houdt de politie vandaag uitgebreide snelheidscontroles. Vanaf 06.00 uur tot middernacht worden flitsmarathons gehouden. Het doel van de actie is het voorkomen van verkeersongelukken, waarbij een te hoge snelheid een van de belangrijkste oorzaken is.

De flitsmarathon is twee jaar geleden begonnen in Duitsland. Nu is het de eerste keer dat 21 landen in Europa zich aansluiten bij de snelheidscontrole.

De Nederlandse politie smeert de actie uit over een periode van anderhalve maand. Hier worden behalve Nederlandse ook Duitse, Belgische, Franse en Zwitserse kentekens geflitst. Bij volgende controles komen ook Polen aan de beurt. Vorig jaar gingen de meeste bekeuringen voor snelheidsovertredingen naar Duitsers (335.000). Op de tweede plaats kwamen de Belgen, met 266.000 bonnen. Twintig procent daarvan wordt niet betaald. Volgens de Nederlandse politie wordt hier intensiever op snelheid gecontroleerd dan in het buitenland.

Duitsland, België

Bij de eerste landelijke snelheidscontrole in 2013 in Duitsland kregen 83.000 hardrijders een bekeuring, vorig jaar 93.000. In 2014 kwamen in Duitsland 3350 mensen in het verkeer om, waarbij vaak te hard was gereden.

De Belgische politie zegt dat de actie gehouden wordt om het gedrag van automobilisten te veranderen. In België spelen snelheidsovertredingen een rol bij 1 op de 3 ongelukken. Ook neemt het aantal ongelukken toe waarbij drugs in het spel zijn. Vorig jaar waren dat er bijna 200, waarvan zes met dodelijke afloop.

België houdt volgende week opnieuw een landelijke flitsmarathon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl