NOS Nieuws

Van Aartsen: ze doen maar op het Binnenhof

Van Aartsen: ze doen maar op het Binnenhof

"Wat ze op het Binnenhof doen, moeten ze daar zelf uitzoeken", zegt burgemeester Van Aartsen van Den Haag. Maar hij wil doorgaan met een bed-bad-en-broodregeling in zijn stad.

Het is een goede regeling, vindt de oud-VVD-fractieleider. En dat vinden burgemeesters van andere steden volgens hem ook. "Wij willen niet allerlei zwervende types in de steden hebben."

Geld vrijmaken

De gemeente is de eerste overheid in Nederland die een oplossing moet vinden voor uitgeprocedeerde asielzoekers, daar komen zij als eerste terecht. Dus wat de politiek op het Binnenhof besluit "maakt voor ons in wezen niks uit".

Hij wil wel dat het kabinet geld voor opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers vrijmaakt. "Want het is een Rijksverantwoordelijkheid, dus in wezen moet het Rijk het probleem oplossen en het niet over de heg gooien naar de gemeenten."

Gemeenten willen overleg

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil spreken over een kostendekkende vergoeding voor de regeling. De VNG heeft het kabinet aangeboden verder te onderhandelen over de regeling. De organisatie stelt een uiterst sobere opvang voor, met extra voorzieningen voor zieke en kwetsbare personen. "De VNG is benieuwd naar de opvattingen van het kabinet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl