Royals op Deens verjaardagsfeestje

De Deense koningin Margrethe heeft gisteravond haar 75ste verjaardag gevierd met een galadiner met veel gasten van bevriende koningshuizen. Onder anderen Willem-Alexander en Máxima waren naar Kopenhagen afgereisd. 

Tijdens het diner werd Margrethe geflankeerd door de twee andere Scandinavische vorsten: Harald van Noorwegen en de Zweedse Carl Gustav. Daarnaast waren ook de Spaanse koning Felipe, zijn Belgische ambtgenoot Filip (nota bene op zijn verjaardag) en de Luxemburgse groothertog Henri aanwezig. Het feestje werd bovendien bijgewoond door premier Helle Thorning-Schmidt en het kabinet van Denemarken. 

Hoop

Prins-gemaal Henrik moest verstek laten gaan wegens griep, maar verder waren alle volwassen leden van het Deense koningshuis aanwezig. Kroonprins Frederik zei dat de geboorte van zijn moeder in 1940, vlak na de Duitse inval in het land, het land hoop gaf. "Drie kwart eeuw na uw geboorte geldt dat nog altijd."

"U leeft in het nu", zei de kroonprins verder. "U tobt niet over het verleden, maar respecteert en koestert het. U piekert niet over de toekomst, maar verwelkomt het."

U leeft in het nu. U tobt niet over het verleden, maar respecteert en koestert het. U piekert niet over de toekomst, maar verwelkomt het.

Kroonprins Frederik over zijn moeder

Ik realiseer me dat alles wat mij en Denemarken is overkomen, in het perspectief van die vijf oorlogsjaren gezien moet worden.

Koningin Margrethe

Margrethe dankte hem voor zijn vriendelijke woorden en zei dat het haar "duizelde" als ze nadacht over haar leeftijd. "Zelfs 5 jaar geleden voelde 75 nog als een theoretisch begrip."

"Als je zo'n mijlpaal hebt bereikt, ga je terugkijken op je leven. Ik realiseer me dat alles wat mij en Denemarken is overkomen, in het perspectief van die vijf oorlogsjaren gezien moet worden. Sinds ik doorhad wat die betekenden, hebben ze mij gekarakteriseerd." 

"Het zal misschien vreemd klinken voor de jongere generatie, omdat ik voor hen een oud persoon ben en die jaren al ver in het verleden liggen."

Balkonscène en rondrit

Margrethe zei verder dat haar werkzaamheden als koningin "me meer vreugde hebben gegeven dan ik kan uitdrukken". 

De festiviteiten gaan vandaag, haar feitelijke verjaardag, nog verder. Zo was er vanmorgen een balkonscène bij de residentie Amalienborg en volgt een rondrit door Kopenhagen. 

STER reclame