Premier Rutte tijdens het overleg vannacht
NOS Nieuws

'Je vraagt je af of het wel goedkomt'

Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben tot diep in de nacht overlegd over de bed-bad-en-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Er wordt nog niet gesproken van een kabinetscrisis, maar de kranten noemen het wel een "koortsachtig overleg" in een "crisisachtige sfeer" vanmorgen.

"Je krijgt toch een omslagpunt", meent NOS-verslaggever Joost Vullings. "De hele dag hoor je 'we komen er wel uit, al is het lastig'. Maar als het dan echt tot 04.00 uur doorgaat en je komt naar buiten met teksten als 'we gaan morgen door', dan krijg je toch het gevoel dat het veel principiëler ligt."

Haagse crisissfeer

De discussies zullen wel heel erg stevig zijn in het Torentje. Als het zo lang doorgaat, vraag je je toch af of het wel goedkomt.

Joost Vullings

"Het gaat allemaal veel moeizamer dan verwacht, want van dinsdag op woensdag hebben ze ook al tot 02.15 uur zitten praten. De discussies zullen wel heel erg stevig zijn in het Torentje. Als het zo lang doorgaat, vraag je je toch af of het wel goedkomt."

Principekwestie

De crisis ontstond na een uitspraak van de Raad van Europa over het Nederlandse asielbeleid. Beide partijen interpreteren die uitspraak anders: de VVD meent dat illegalen niet meer opgevangen hoeven worden, de PvdA denkt juist van wel.

Volgens Vullings is het voor beide partijen een principekwestie. De VVD is fel tegen opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, omdat dat een aanzuigende werking zou hebben. De PvdA wil om humanitaire redenen wel een basale vorm van opvang, al was het maar om te voorkomen dat mensen gaan rondzwerven.

Compromis moeilijk

"De verschillen tussen deze twee partijen zijn sowieso al groot en helemaal als het aankomt op het asielbeleid. Het is ook een dossier waarbij compromissen nu eenmaal moeilijker zijn dan op andere terreinen. Bij bezuinigingen kun je altijd ergens in het midden gaan zitten. Dat is op dit terrein een stuk lastiger."

De onderhandelingen worden ook bemoeilijkt doordat beide partijen zich meer willen profileren. Vullings: "Het asielprofiel is voor de VVD echt enorm belangrijk in de electorale strijd met de PVV. Toegeven aan de PvdA is daarom niet mogelijk. Voor de PvdA is het asielbeleid electoraal misschien minder interessant, maar de actieve achterban is er altijd erg fel op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl