Opvang in Amsterdam
NOS Nieuws

Grote steden gaan door met opvang uitgeprocedeerden

Amsterdam, Den Haag en Utrecht gaan voorlopig door met de bed-bad-en-broodopvang voor asielzoekers zonder papieren. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan zei bij Nieuwsuur dat hij het humanitair en verstandig vindt om die opvang te blijven bieden.

De discussie over 'bed, bad en brood' laaide vandaag op door een resolutie van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. Het comité zegt dat Nederland ook opvang moet bieden aan mensen zonder papieren, maar is er vaag over of dat echt voor alle asielzoekers geldt. De uitspraak wordt daardoor verschillend geïnterpreteerd, ook door de coalitiepartijen VVD en PvdA. Die voeren al de hele avond overleg op het Torentje van premier Rutte.

De uitspraak van het Comité is niet de helderste die er ooit is geweest.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam

Van der Laan noemt de resolutie "niet de helderste", maar wil "los van Europa" gewoon avond- en nachtopvang blijven bieden. De gemeente Den Haag doet dat ook, tot zeker 31 mei. "Voor de periode erna wachten wij het standpunt van het Rijk af", zegt een woordvoerder. Mogelijk besluit het kabinet dat er een centraal opvangpunt komt voor asielzoekers zonder papieren.

Utrecht voelt zich door het Comité van Ministers gesterkt en zegt dat bed, bad en brood wel het minste is dat de gemeente kan bieden. Tegelijkertijd roept wethouder Jongerius het kabinet op om samen met de gemeenten te zoeken naar een structurele opvang. Rotterdam heeft nog niet gereageerd.

Het nut van de Bed Bad en Broodopvang

Groep Amsterdam

In Nieuwsuur ging Van der Laan ook in op de situatie van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die door Amsterdam zwerft. De burgemeester herhaalde dat zij tussen 17.00 en 09.00 uur onderdak en eten kunnen krijgen, maar wil niet meer voor hen doen. "Dan raak je te ver weg van het doel dat mensen moeten terugkeren", zei hij. "De opvang is voldoende menselijk, maar onvoldoende om de rest van je leven in te willen blijven."

De groep van ruim tachtig mensen werd maandag uit de Vluchtgarage gezet. De illegalen hebben sindsdien iedere nacht op een andere plek doorgebracht. Vannacht slapen ze in een gekraakt kantoorgebouw in Amsterdam-West.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl