Van Miltenburg heeft 'vertrouwen' in gesprek met Voortman

Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft vertrouwen in het gesprek met GroenLinks-Kamerlid Voortman. Vrijdag praten de twee verder over de kwestie van het lekken van geheime informatie. Van Miltenburg: "Tot die tijd zeg ik verder niks. Dat vind ik netjes, dat hebben we zo afgesproken."

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik en Voortman zelf wilden vanavond niet hun vertrouwen uitspreken. "Ik vind dit een goede eerste stap", zegt Voortman. Van Ojik benadrukt dat het een gesprek is tussen twee collega's. "Ik zie dit niet als gedoe. We zijn in gesprek en gaan vrijdag gewoon verder." 

Voortman werd door Van Miltenburg als verdachte aangemerkt van het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale ombudsman. Dat bleek onterecht en dat had Van Miltenburg al kunnen weten voordat ze aangifte deed bij de Rijksrecherche. Voortman wil onder meer weten waarom zij toch als verdachte werd genoemd.

Reputatieschade

Vandaag overlegde het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, uren over de affaire. De Kamervoorzitter liet zich de hele dag niet aan de pers zien. Uiteindelijk werden alle stukken openbaar gemaakt en werd duidelijk dat Van Miltenburg van het presidium de zaak zelf moet ophelderen.

In een vanavond gepubliceerde brief (.pdf) laat het presidium weten het te betreuren dat het GroenLinks-Kamerlid reputatieschade heeft opgelopen. "Het presidium heeft er alle vertrouwen in dat u beiden in staat zult zijn om tot een voor u beiden bevredigende oplossing te komen," zo staat in de brief. 

Het presidium schrijft verder dat het Van Miltenburg op haar voorstel destijds toestemming gaf om aangifte te doen van het lekken van vertrouwelijke informatie, maar het dagelijks bestuur benadrukt dat die toestemming niet was gericht tegen Voortman "als persoon". 

Van Miltenburg werd bij de aangifte begeleid door de landsadvocaat. Volgens de landsadvocaat heeft Van Miltenburg op zich niet buiten haar mandaat gehandeld door aangifte te doen, staat in de brief van het presidium.     

STER reclame