Een Palestijnse strijder op 9 april in de wijk Yarmouk EPA

De meeste strijders van IS hebben zich teruggetrokken uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk vlak bij de Syrische hoofdstad Damascus. Niet duidelijk is of ze vrijwillig zijn vertrokken of dat ze zijn verjaagd. 

Volgens sommige bewoners van het kamp heeft IS de rivaliserende Palestijnse strijdgroep Aknaf al-Maqdis uit het kamp verdreven, andere zeggen juist dat Aknaf-strijders aan de winnende hand tegen IS zijn.

'Verdrijven van IS door Palestijnse strijders aannemelijker'

Aknaf al-Madis, dat verbonden is met Hamas, is een ideologische tegenstander van IS. Een Syriër die in contact staat met Aknaf zegt dat gebouwen op IS zijn heroverd en dat Aknaf oprukt in noordoostelijke richting.

Andere bronnen zeggen dat de IS-strijders zich hebben teruggetrokken op hun oude posities in de naburige wijk Hajar al-Aswad, na Aknaf al-Maqdis uit het kamp te hebben verdreven. De posities van IS zouden nu zijn ingenomen door al-Nusra, een bondgenoot van al-Qaida, die hier ook met IS samenwerkt. Ook volgens de PLO is al-Nusra nu de overheersende partij in Yarmouk.

Confrontatie

Al-Nusra en IS zijn allebei tegenstanders van Aknaf al-Maqdis, maar al-Nusra wilde het volgens sommige bewoners niet op een militaire confrontatie laten aankomen, waar IS geen probleem in zag.

Over de toestand in Yarmouk zijn de berichten schaars. De VN waarschuwde voor een humanitaire catastrofe en secretaris-generaal Ban Ki-moon maakte de vergelijking met "de onderste kringen van de hel".  

STER reclame