Nederlandse onderzoekers konden in november 2014 de rampplek van de MH17 nog bezoeken
NOS Nieuws

MH17-team zoekt naar DNA laatste twee slachtoffers

Het team dat naar menselijke resten en wrakstukken zoekt van vlucht MH17 heeft goede hoop dat ook het DNA van de laatste twee slachtoffers wordt gevonden.

Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie, zei dat op het moment dat het team aankwam in Oekraïne. De missie zet de komende dagen het werk op de rampplek voort. In november waren de onderzoekers daar voor het laatst. De afgelopen maanden was het door de oorlogshandelingen in het gebied te gevaarlijk.

Volgens militair adviseur Theo ten Haaf is de veiligheidssituatie op de rampplek aanzienlijk verbeterd sinds het bestand tussen de Oekraïense regering en de separatisten. De frontlinie is 50 kilometer opgeschoven.

"Maar we blijven op onze hoede. Er zijn nog regelmatig gevechten langs de bestandslijn. Vannacht nog waren in Donetsk artilleriebeschietingen te horen", zegt Ten Haaf.

'Vooral voor de nabestaanden'

Het team gaat onder meer aan de slag in het gebied rond het dorp Petropavlivka. Dat gebied was vorig jaar te gevaarlijk omdat daar toen de frontlinie liep.

Het zoeken zal moeilijk zijn omdat er veel mijnen en onontplofte explosieven liggen. Wel is duidelijk dat er nog wrakstukken zijn.

Burn-sites

De twee burn-sites worden opnieuw aan een grondig onderzoek onderworpen. Dat zijn de plekken waar grote delen van het toestel neerkwamen. In een factfinding-missie in de afgelopen maanden is vastgesteld dat hier nog menselijke resten in de grond zitten.

Bij de vliegramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl