NOS Nieuws

Topoverleg in Torentje over illegalen

In het Torentje wordt topoverleg gevoerd over de opvang van asielzoekers zonder papieren. Bij het overleg, dat om vijf uur begon, zijn premier Rutte, vicepremier Asscher, PvdA-leider Samsom, VVD-fractievoorzitter Zijlstra en VVD-staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Voor aanvang wilde Asscher niet veel meer kwijt dan dat het "kabinet een reactie zal voorbereiden". Hij is optimistisch. "We komen er zeker uit, wanneer dat is weet je nooit van tevoren. Maar het is een kwestie die zeer leeft en dat moet je dus heel zorgvuldig doen."

Interpreteren

Aanleiding voor het topoverleg is een besluit (.pdf) van het Comité van Ministers in Straatsburg over de bed-,bad-,broodregeling. Verschillende partijen interpreteren het besluit anders. Het ministerie van Veiligheid en Justitie leidt eruit af dat er geen opvang voor illegalen meer geregeld hoeft te worden.

Andere partijen zien dat anders. Advocaat Pim Fischer, die namens de Protestantse Kerk Nederland de zaak aanhangig maakte in Europa, laat het besluit de invulling van de opvang weliswaar aan de lidstaten over, maar moeten die lidstaten wel degelijk asielzoekers zonder papieren opvang bieden.

De zaak speelt al een lange tijd. Voormalig staatssecretaris Teeven gaf naar aanleiding van een andere uitspraak, van de Raad van Europa, gemeenten geld voor nachtopvang, eten en een douche. De VVD-bewindsman deed dit tegen zijn zin.

De kwestie ligt gevoelig in de coalitie. De VVD is geen voorstander van de regeling, maar de PvdA vindt het inhumaan om deze groep op straat te laten zwerven.

Het is nog niet duidelijk of de partijen het vandaag eens worden over de gevolgen van het besluit van het Comité van Ministers.

Asscher: we komen er zeker uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl