Bier in een Indonesische supermarkt
NOS Nieuws

Twee jaar cel voor een biertje

Twee islamitische partijen in Indonesië hebben een wetsvoorstel ingediend om het land volledig droog te leggen. Als het aan deze partijen ligt krijg je straks twee jaar cel voor het drinken van een biertje.

Het zou niet gaan om het toepassen van islamitische regels, zegt NOS-correspondent Michel Maas. De partijen maken zich naar eigen zeggen zorgen om de volksgezondheid. Alcoholmisbruik leidt tot veel ziektes zoals bijvoorbeeld korsakov.

Verder wijzen de partijen op de relatie tussen alcohol en criminaliteit en op het feit dat jongeren die drinken vaak geen respect meer hebben voor hun ouders.

Bali

Het plan tot drooglegging van het land is met name op Bali met afgrijzen ontvangen. Het toeristeneiland is al boos over een verbod om bier te verkopen in kleine winkeltjes of strandtentjes. Vanaf morgen mogen alleen grote supermarkten en grote hotels in Indonesië bier verkopen.

Bali ziet niets in deze maatregelen en heeft om een ontheffing gevraagd. De Indonesische regering heeft dat geweigerd, maar wil wel kijken of er mogelijkheden zijn om de maatregelen op het eiland wat te verzachten.

Zware klap

Het wetsvoorstel gaat nu naar het parlement. Volgens Michel Maas is het overigens niet zeker of het op een meerderheid kan rekenen. Als de maatregelen worden ingevoerd en Indonesië echt wordt drooggelegd, zou dat niet alleen een zware klap zijn voor de toeristenindustrie maar ook voor grote bierconcerns.

Heineken is de grootste bierbrouwer in het land, met merken als Bintang en Heineken. Het bedrijf noemt het verbod op verkoop in kleine winkels 'een zorgwekkende ontwikkeling'. Een woordvoerder van Heineken zegt dat de ontwikkelingen in Indonesië op termijn gevolgen kunnen hebben voor investeringen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl