ANP

Er zijn voldoende mogelijkheden om het vrouwenvoetbal bij FC Twente te laten voortbestaan. Dat is de voorlopige conclusie van Yme Drost, die onderzoek deed naar de mogelijkheid om de succesvolle vrouwentak van de noodlijdende Twentse club onder te brengen in een stichting. 

Eindelijk goed nieuws uit Twente? Dat is nog de vraag. Want hoofd vrouwenvoetbal Mary Kok-Willemsen vreest voor de jeugdopleiding. Bovendien is er nog een tekort van ten minste 50.000 euro.

Begin maart werd bekend dat FC Twente de stekker uit de vrouwentak trekt als gevolg van de financiële malaise bij de club. Naar verluidt draagt de club de komende twee seizoenen nog een ton per jaar bij, maar daarna houdt het op. 

Gat van een halve ton

Letselschade-expert Yme Drost kreeg de opdracht om te onderzoeken of het vrouwenvoetbal in Enschede ondergebracht kan worden in een stichting. Het voorlopige antwoord van Drost is 'ja', maar hij ziet nog wel een gat in de begroting van ten minste 50.000 euro. 

Een groep van dertig Twentse ondernemers, ondergebracht in 'de Vrienden van FC Twente Vrouwen' lanceren daarom een sponsoractie om dat tekort te dekken.

Busvervoer te duur

Drost maakt in zijn voorlopige advies wel de aantekening dat er iets moet veranderen binnen de jeugdopleiding. Het elftal onder 16 jaar komt nu nog uit in de jongenscompetitie, maar zou volgens Drost verder moeten gaan als trainingsgroep omdat de kosten, "met name met het oog op het huidige busvervoer van de meiden", te hoog zijn. Dat zegt Drost op de website van FC Twente.

Noodklok

Die conclusie is een doorn in het oog van het hoofd vrouwenvoetbal van FC Twente, Mary Kok-Willemsen. Als voorvechtster van het vrouwenvoetbal maakt ze zich al jaren sterk voor goede jeugdopleidingen. Dat er gaten lijken te gaan vallen in die opleiding, nota bene bij de enige betaald voetbalclub die een jeugdopleiding voor meisjes heeft, baart Kok-Willemsen veel zorgen.

"Als je kiest voor topsport moet je dat niet half doen. FC Twente is de enige BVO met een academie voor vrouwen, maar zelfs wij komen niet aan het aantal trainingsuren dat jongens maken op jonge leeftijd. Eigenlijk zou je dus meer moeten gaan doen, maar in plaats daarvan zet je op deze manier een stap terug. Dat is nou net mijn zorg", zegt Kok-Willemsen in een reactie tegen de NOS.

Als je kiest voor topsport moet je dat niet half doen.

Mary Kok-Willemsen, hoofd vrouwenvoetbal FC Twente

Kok-Willemsen doet daarom opnieuw een beroep op de KNVB. "Als FC Twente de financiële verantwoordelijkheid voor de jeugdopleiding niet kan dragen, dan moet de KNVB dat doen. Dat verwijt ik niet de mensen bij FC Twente, maar degenen die roepen dat ze vrouwenvoetbal op topniveau willen. Vrouwenvoetbal is een speerpunt in beleid van de KNVB, Oranje gaat naar het WK. Dan moet de bond ook de verantwoordelijkheid nemen om jonge meiden trainingsuren te kunnen laten maken, zodat ook de jeugdopleiding bij Twente kan blijven voortbestaan", besluit Willemsen.

Wat de definitieve mogelijkheden zijn voor een doorstart van de vrouwentak bij Twente wordt eind deze maand duidelijk. Dan presenteert Yme Drost zijn definitieve conclusies.

STER reclame