VS graaft 388 slachtoffers Pearl Harbor op

Beeld van de aanval op Pearl Harbor in 1941 ANP

De VS hoopt met nieuwe technieken 388 slachtoffers van de aanval op Pearl Harbor alsnog te identificeren. De 388 waren opvarenden van het marineschip USS Oklahoma dat in 1941 door de Japanners tot zinken werd gebracht.  

Binnenkort worden hun botten opgegraven en naar een laboratorium elders in Hawaï gebracht. Daar wordt onder meer met nieuwe DNA-technieken geprobeerd de resten te identificeren. Als dat lukt, worden die overgedragen aan de nabestaanden en opnieuw begraven met militaire eer. 

Eerdere pogingen om de militairen te identificeren mislukten. Het ministerie van Defensie waarschuwt ook nu dat mogelijk niet alle families uitsluitsel zullen krijgen. "We doen er alles aan om voor zo veel mogelijk families duidelijkheid te krijgen", schrijft het ministerie. 

429 doden in één schip

De USS Oklahoma werd bij de aanval op Pearl Harbor door meerdere Japanse torpedo's geraakt en zonk daardoor. Daarbij kwamen 429 mensen om het leven. In de jaren erna wisten de autoriteiten slechts enkele tientallen slachtoffers te identificeren. 

Bij de aanval op de marinebasis Pearl Harbor in Hawaï kwamen in totaal ruim 2400 militairen om het leven. Voor de VS was de aanval de directe aanleiding om zich te mengen in de Tweede Wereldoorlog.  

STER Reclame