De gevangenis in Vught ANP

OM denkt over alternatief visitaties

tijd van publicatie

Het Openbaar Ministerie gaat kijken naar alternatieven voor de visitaties die gedetineerden van de speciale terreurafdeling in de gevangenis van Vught moeten ondergaan. Dat bleek vanmiddag bij de pro-formazitting in het Haagse jihadproces. Een aantal verdachten zit vast op die afdeling, waar het regime strenger is dan op andere afdelingen.

Het OM denkt aan een apparaat waarmee een bodyscan kan worden gemaakt. Dat zou visitaties overbodig maken. Op korte termijn zal er waarschijnlijk niets veranderen, omdat het OM eerst onderzoek wil doen.

De verdachten Azzedine C. en Rudolph H. lieten bij een eerdere pro-formazitting verstek gaan om aan de visitaties te ontkomen. Vandaag bleven twee andere verdachten om die reden achter in hun cel. C. had gezegd dat hij de inhoudelijke behandeling van de zaak, die gepland staat in september, mogelijk niet wilde bijwonen als er niets zou veranderen. 

In de Haagse jihadzaak staan tien mannen uit de Schilderswijk terecht. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie, opruiing en ronselpraktijken. 

Voorarrest

Bij de zitting vroeg de verdediging om de vrijlating van hun cliënten. Hun voorarrest is volgens hen langer dan hun daden rechtvaardigen. Het Openbaar Ministerie wil de verdachten vanwege de ernst van de verdenkingen juist langer vasthouden. Volgende week dinsdag maakt de rechter bekend of het voorarrest opnieuw met een aantal maanden wordt verlengd. 

Ook bepaalt hij dan of Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch als getuige voor de verdediging mag worden opgeroepen. Marcouch zou lang voor de arrestatie van een van de verdachten gesproken hebben over het lopende onderzoek en de op handen zijnde arrestatie. Het OM ziet niets in een verhoor van het PvdA-Kamerlid.

STER Reclame